Hoppa till huvudinnehåll
Av

8 mars: "Det är viktigt att tjejer pushar tjejer"

– Även om Sverige är mer jämställt än många andra länder så finns det orättvisor. Killar och tjejer behandlas olika. Det säger Alexandra Hultin. Sedan ett halvår tillbaka bor hon i Göteborg och arbetar som personlig assistent i stadsdelen Bergsjön.



Liksom många andra unga kvinnor har hon en timanställning.

– En vecka efter att jag flyttat hit till Göteborg lade Volvo sitt första varsel. Så jag hade en väldig tur som fick ett jobb, säger Alexandra Hultin.
Hon trivs på sin nya arbetsplats.

– De är måna om att vi ska må bra och jag har mycket att säga till om, vad gäller arbetstider och så, säger hon.

Privat boende
Tidigare bodde Alexandra Hultin i Visby på Gotland, där hon växt upp. På Gotland arbetade hon på ett privat äldreboende, ägt av Attendo.
– På Attendo kunde jag inte tacka nej till jobb, och ibland ringde de in mig när jag skulle vara ledig. Allt var bara kaos där.

Men trots att Alexandra Hultin trivs mycket bättre med den arbetssituation hon har nu, så hade hon allra helst velat ha en fast anställning.
– Även om jag inte blir inringd på morgonen på det här jobbet så kan jag inte planera på sikt. Har man en fast anställning så blir det en annan säkerhet, eftersom det också innebär fast lön.

Osäkra anställningar och låga löner är en del av många unga kvinnors vardag. En annan del handlar om utseendefixering och motstridiga krav.

– Som tjej så ska man vara stark och inte ta nån skit. Men samtidigt matas vi med skönhetsideal. Vi ska vara smala och se ut på ett visst sätt, och även tuffa rocker-tjejer påverkas av idealen. Jag tror att man fastnar i det vare sig man vill eller inte, säger Alexandra Hultin.

• Vilka tjänar på de här skönhetsidealen?
– Kosmetikaföretag, modetidningar, media … i princip alla utom kvinnorna själva.

Men trots att många mår dåligt av de snäva idealen är det svårt att ändra invanda tankesätt och strukturer.

– Jag tror man måste börja med unga tjejer och få dem att ta mer plats. Det är lätt att säga, men svårt att göra, menar Alexandra Hultin.
Alexandra Hultin blir också upprörd över våldet mot kvinnor.

– Det känns som att skattefifflare straffas hårdare än våldtäktsmän. Dessutom är det sjukt många som inte anmäler att de har blivit utsatta för våldtäkt. Jag har träffat flera som inte velat anmäla för att de skäms, eller för att de inte orkar gå igenom hela den rättsliga processen.

Ingen slump
Att Alexandra Hultin idag arbetar inom vård och omsorg är knappast en slump. Båda hennes föräldrar jobbar som undersköterskor. Men i framtiden hade Alexandra Hultin velat arbeta som fritidspedagog.

– Jag vill stötta ungdomar och hjälpa dem göra musik, fanzines och liknande. Jag tycker det är viktigt att tjejer pushar tjejer. Till exempel så består de flesta rockband av män, och då är det viktigt att det finns tjejer som visar att det inte bara är rockkillar som kan spela gitarr.

Själv spelar Alexandra Hultin bas och gitarr. När hon bodde i Visby spelade hon i band, men sedan flytten till Göteborg har arbetet tagit den mesta tiden.

– Men om jag hittar ett band vore det roligt att spela igen, säger hon.

LISA ENGSTRÖM
Proletären nr 10, 2009