Hoppa till huvudinnehåll
Av

Stor seger för bättre vård i Västerbotten

Det blev en förkrossande seger för en bättre vård när västerbottningarna röstade på söndagen. Ja-sidan vann med drygt 88 procent. Men allt tyder dessvärre på att valresultatet inte kommer att spela någon roll.


Det var hösten 2011 som landstingsmajoriteten, S och MP, beslutade att dra ner antalet akutplatser i Dorotea och ersätta ambulansen i Åsele med en akutbil. Detta möttes av starka protester som efter en namninsamling resulterade i den första folkomröstningen någonsin i ett landsting.

När frågan avgjordes blev det ett rungande ja till att återställa vården på de drabbade orterna Åsele och Dorotea till vad den en gång var.

Det preliminära resultatet av folkomröstningen visar att 53305 röstade ja till fler akutplatser i Dorotea och en ambulans i Åsele, medan endast 4422 röstade nej, eller 88 procent för ja och sju procent för nej.

Av Västerbottens 207696 röstberättigadeltog 60262, vilket ger ett valdeltagande på 29 procent. Det är jämförbart med många kommunala folkomröstningar sedan lagen ändrades 2011.

Men jordskredssegern för ja-sidan kommer inte att respekteras av den politiska majoriteten (S och MP) i landstinget. Redan innan omröstningen ställde de krav på ett valdeltagande på minst 50 procent för att de skulle följa utslaget.

– Det är en tydlig fingervisning om att man inte behöver ta hänsyn till resultatet, sade landstingsrådet Peter Olofsson (S) till SVT efter det att resultatet stod klart på söndagskvällen.

Men folkomröstningen kan inte tolkas på något annat sätt än att en stor majoritet av de västerbottningar som har röstat kräver en acceptabel vård som är jämlik, trygg och rättvis i hela länet.

– Vi är glada och trots allt mycket nöjda med att så många ändå deltog i folkomröstningen, säger Margareta Dahlqvist från Dorotea till Proletären. För så ser det ofta ut i kommunala folkomröstningar, det är få som deltar och här var det ett helt län som skulle ta ställning sig i en specifik fråga.

– Så vi är nöjda även om det givetvis hade varit mycket bättre om ännu fler deltagit. Men resultatet går ju även jämföras med kyrkovalet som inte ens kommer upp till hälften av resultatet i den här folkomröstningen.

Den politiska majoriteten i landstingsfullmäktige kommer troligen inte att ompröva sitt beslut. Diskussionen om vården i länet kommer att fortsätta. I Dorotea kommer deltagarna i Doroteaupproret besluta hur de ska agera framöver, bland annat om ockupationen av sjukstugan ska fortsätta.