Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kaos i driften av ambulanser

Ambulanser står stilla på grund av personalbrist, trots att de anställda jobbar övertid och utan rast. Kaoset i Göteborgs ambulanssjukvård fortsätter även sedan Sahlgrenska tog över driften i höstas.


Arbetssituationen på ambulanserna i Göteborgsområdet har under sommaren varit pressad. Personalen beskriver i Göteborgs-Posten läget som ohållbart och berättar om långa arbetspass utan raster. Ledningen anlitar bemanningsföretag och tar in folk utan medicinsk utbildning och flera gånger i veckan måste ambulanser ställas i brist på personal.

De dåliga arbetsförhållandena leder också till att erfarna sjuksköterskor säger upp sig och att de som tar över i många fall aldrig tidigare har suttit i en ambulans.

Ambulansverksamheten i Göteborgsområdet drivs sedan i höstas av Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Innan dess upphandlades ambulanssjukvården och i flera år var det Räddningstjänsten som hade uppdraget. 2007 förlorade Räddningstjänsten upphandlingen till privata Ulfab som året efter sålde till Falck Ambulans.

Under Falcks ledning växte missnöjet bland personalen. Företaget trixade med arbetstider och bemanningsföretag för att komma billigt undan, med personalflykt som följd. Ambulanserna var för få och patientsäkerheten brast.

Stormarna kring ambulanssjukvården ledde till att Västra Götalandsregionen beslutade att låta Sahlgrenska driva verksamheten i egen regi.

I höstas presenterades den nya organisationen för ambulanssjukvården. Allt skulle bli så bra med nya lokaler i centrala Göteborg och varje ambulans bemannad med både specialistsjuksköterska och ambulanssjukvårdare.

Efter nio månader under Sahlgrenskas ledning fortsätter nu personalen att rapportera om dålig arbetsmiljö och bristande patientsäkerhet.

Ambulanschefen på Sahlgrenska, Anna-Karin Jüwel-Egeland skyller i Göteborgs-Posten på att organisationen fortfarande befinner sig i ett startskede, att uppsägningstiden är kort och att det är svårt att hitta ”bra personer”.

Allianspartiernas företrädare i Sahlgrenskas styrelse är inte sena att utnyttja ambulanskaoset för sina egna syften. De menar att det är den offentliga driften som är problemet. Om verksamheten åter privatiserades skulle den bli så mycket billigare och bättre.

Vad allianspartierna inte berättar är naturligtvis att privata utförare nästan alltid vinner upphandlingar genom att erbjuda de anställda lägre löner och sämre arbetsvillkor. Det som är billigt för regionens räknenissar blir dyrt för personalen och i förlängningen patienterna.

Självklart måste utgångspunkten vara att all sjukvård både ska bekostas och utföras av det offentliga. Det är skamligt att Falck och andra kapitalister tillåts göra profit på människors behov av sjuk-
vård.

Problemet är att den offentligt drivna vården inte heller är en garant för patientsäkerhet och vettiga arbetsförhållanden. Nyliberalismen har slagit sina klor i hela vårdapparaten med budgettak och köp och sälj-tänkande. Allting handlar om pengar och landstingspolitikerna följer lydigt efter.

Därför är det inte förvånande att ambulanssjukvården i Göteborg dras med samma problem i Sahlgrenskas regi som under Falcks ledning.

Så länge den offentliga vården bedrivs enligt kapitalistiska principer kommer prioriteringarna att vara felaktiga. Den ambulanspersonal som Göteborgs-Posten har talat med berättar till exempel att Sahlgrenska har tackat nej till erfarna ambulanssjuksköterskor bara för att de kräver högre lön. Budgetbalans är viktigare än kompetens.

Det enda sättet att erbjuda folket en god sjukvård är ett systemskifte som vänder upp och ned på prioriteringarna. Låt patienternas behov vara vägledande, inte pengarna.