Hoppa till huvudinnehåll
Av

Framgång på Pennygången

Hyresgästerna på Pennygången i Göteborg har äntligen fått besked om hur renoveringarna kommer att påverka hyrorna.


Uppgörelsen mellan Hyresgästföreningen och Stena Fastigheter som nu är klar innebär hyreshöjningar i två steg på i genom-snitt 14 procent, vilket innebär cirka 720 kronor mer per månad för en trea.

För två år sedan, i april 2012 fick de boende i Högsbohöjd veta att hyrorna skulle komma att höjas med hela 60 procent. Pennygången blev ännu ett exempel på hur fastighetsägare passar på att genomföra lyxrenoveringar för att motivera chockhöjda hyror för de boende.

Fenomenet med ”renovräkning” sprider sig och innebär att det blir omöjligt för hyresgäster att bo kvar. Fastighetsägarnas mål att höja attraktionsvärdet på ett område innebär också helt krasst att ekonomiskt svaga hyresgäster byts ut.

Ur motståndet växte ett nätverk på Pennygången som hela tiden kämpat emot Stenas planer på att förvandla Pennygången. Trots ett stort behov av upprustning av lägenheterna så har nätverket alltid understrukit att de inte vill ha några lyxrenoveringar med återföljande hutlösa hyreshöjningar. Målet har varit och är fortfarande att ingen ska behöva flytta.

En delseger vanns redan för några veckor sedan när Stena backade gällande de så kallade rivningskontrakten. Rivningskontrakten omvandlas nu till förstahandskontrakt och den planerade totalrenoveringen blir också mindre omfattande.

Att renoveringar är helt nödvändiga av de slitna fastigheterna är alla överens om, men det är uppenbart att dialogen med de boende måste fortsätta för att inte ge fastighetsägarna utrymme att kommersialisera boendet.

Risken finns att upprustningen av miljonprogrammen sker på ett sådant sätt att de framkallar ofrivilliga om- och utflyttningar av människor som inte har råd att betala hyreshöjningarna. Därför är de boendes kamp på Pennygången ett bra exempel på att det faktiskt lönar sig att ställa kollektiva krav.

Målsättningen för nätverket Pennygångens Framtid har hela tiden varit att alla ska kunna bo kvar. Även om hyreshöjningen i sammanhanget kan ses som relativt låg jämfört med de ursprungliga höjningarna så återstår det att se om Stena Fastigheter står fast vid att hålla renoveringarna på den nivå som sagts i hela området och också om höjningen står i paritet med de blygsamma renoveringarna som kommer att göras.

I dag står flera lägenheter tomma och hur de lägenheterna kommer att renoveras är inte helt klarlagt. Enligt den information som har gått ut till hyresgästerna är det bara stambyten, målning av trapphus, rengöring av fasader, förstärkt ventilation och grundläggande badrumsrenovering som ingår. Vill hyresgästen ha ytterligare standardhöjning finns det en lista med diverse tilläggsrenoveringar mot en ytterligare förhöjd månadskostnad. Tapetsering, målning och annan basal uppfräschning sägs det ingenting om.

Carl Johan Bergström, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i västra Sverige säger till tidningen Hem och Hyra att han är nöjd med uppgörelsen och ser hyreshöjningen som rimlig. Han understryker att Nätverkets protester betytt mycket för utgången. Enligt honom omfattar också uppgörelsen hela Pennygången.

Nätverkets ihärdiga engagemang har definitivt fungerat som en påtryckare på Hyresgästföreningen och på Stena Fastigheter. Överenskommelsen som nu slutits är på ett sätt en delseger, även om Pennygångens framtid inte är helt klar. Nätverket kommer att samlas för att diskutera vidare vad uppgörelsen innebär för de boende. Den ursprungliga tanken på att alla ska ha möjlighet att bo kvar står kvar bland de boende på Pennygången i Högsbohöjd.
Fakta

Framgång på Pennygången

[[nid: view_mode=inlinenode]]