Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Hyresgäster: ”Det här är ju utpressning!”

Enligt Willhem ska planerna på renoveringar i deras hus i Biskopsgården, Willhemlyftet, inte påverka det befintliga underhållet. Men det är en bild som långt ifrån alla hyresgäster känner igen sig i.


Proletären träffar Lina Persson och Per Ovemar i deras lägenhet på Värmegatan. De har bott i lägenheten i två år, och sedan fem månader är de tre i familjen. Lille Edvin ligger och sover i rummet intill.

Tillskottet i familjen har fått dem att fundera ytterligare över standarden i lägenheten. Vi sitter i köket och det känns att det drar kallt från köksfönstret.

– Att det är 17 grader på morgonen känns värre när man sitter och äter frukost med Edvin, säger Per Ovemar.

Som många andra av Willhems hyresgäster är de oroliga över att det stora renoveringsbehovet används som utpressning mot hyresgästerna.

– Vi blev glada när vi fick hem brevet om renoveringarna, men sen insåg vi att de tänkte höja hyrorna kraftigt, berättar Per Ovemar.

Idén med Willhemlyftet är att varje lägenhet renoveras för sig och att standarden höjs på ett sätt som tillåter höjda hyror. Men istället för att tvinga på alla hyresgäster kraftigt höjda hyror så renoverar Willhem bara de enskilda lägenheterna efter att en hyresgäst flyttat ut, eller om hyresgästen går med på det frivilligt.

De tvingar alltså inte på någon enskild hyresgäst de höjda hyrorna men i praktiken tvingas hyresgäster att välja mellan att bo kvar utan renoveringar, att flytta eller att gå med på att renovera.

För Lina Persson och Per Ovemar skulle hyran höjas med över 30 procent, från ca 5300 till över 7000 kr. För dem finns möjligheten att flytta men de påpekar att många inte kan eller vill det.

– Var ska de som inte har råd att betala Willhems renoveringar och de nya hyrorna bo? Det här drabbar alla hyresgäster i längden, säger Per Ovemar.

Att lägenheterna är i stora behov av renoveringar är något Lina Persson och Per Ovemar kan skriva under på.

– Vi har haft problem med mögel, det är bubblor i tapeten, lägenheten är kall och dragig och det rinner ut vatten på balkongen från väggen. Och då finns det ändå värre exempel i området, berättar Per Ovemar.

– När vi anmälde mögel i badrummet kom en vaktmästare som bara kollade och sedan gick ut. Han sa att vi väl ändå skulle flytta snart och att de skulle göra renoveringar då, fortsätter Lina Persson som berättar att vaktmästaren skämtsamt förklarat att de bara lagar med silvertejp till dess.

På grund av de stora bristerna i underhåll har Hyresgästföreningen dragit igång en felanmälningskampanj i området. De boende uppmanas att anmäla alla fel och brister i husen och vill på så sätt uppmärksamma det stora renoveringsbehovet, som borde åtgärdas utan hyreshöjningar.

Lina Persson och Per Ovemar har felanmält mögelskadorna i lägenheten men är inte övertygade om att Willhem kommer att lyssna på Hyresgästföreningen.

– Hyresgästföreningen står mest och läser upp lagen på sina möten men lagen har ju luckrats upp. De är tyvärr rätt naiva, menar Per Ovemar som samtidigt påpekar att det förstås är bra att de försöker.

En orsak till att Willhem kan höja hyran så kraftigt är att hyreslagen de senaste åren ändrats i omgångar. Definitionen av standardhöjning har breddats och de renoveringar Willhem erbjuder inkluderar sådant som enligt de nya definitionerna är standardhöjande.

Det är också därför Willhem kallar renoveringarna för lyxrenoveringar. Lyxen består bland annat i att hyresgästerna kan välja att få tvättmaskin i lägenheten, kaklade badrum eller nya köksluckor.

– Det handlar inte om lyx. Alla har rätt till ett drägligt boende. Det här är ju utpressning egentligen. Ska man gå runt och frysa tills man går med på renoveringar eller flyttar, frågar sig Per Ovemar retoriskt.

Lina Persson poängterar att det inte handlar om att fastighetsskötarna gör ett dåligt jobb.

– De får ju inte göra något, det är nivån ovanför dem som är skyldig, menar hon. Det verkar nästan som att de fått direktiv att inte göra något.

Båda två är överens om att frågan inte bara handlar om Willhem.

– Idén med allmännyttan var bra, tanken var ju att den skulle vara icke-vinstdrivande och att hyran skulle gå till renovering och underhåll. De privata bolagen har ju redan höjt hyran gång på gång och gjort stora vinster. De kommer aldrig att ta något samhällsansvar.