Hoppa till huvudinnehåll
Av

De försvarar ungdomens hus

Ungdomens hus, Radar72 ligger lite avsides, i en skogsdunge ovanför spårvagnshållplatsen Nymånegatan i nordöstra Göteborg. En gång huserade Luftvärnsregementet här med radarverksamhet, i en byggnad med just nummer 72, därav namnet.


Från spårvagnshållplatsen följer vi gångbanan som slingrar sig över berget och högst uppe på en höjd, omgärdat av tallskog ligger Radar72. Trots det något otillgängliga läget kommer det unga från hela östra Göteborg till ungdomens hus i Kortedala.

Radar72 som funnits i snart 12 år har ett starkt symbolvärde för många då verksamheten startade som en av fem ungdomssatsningar efter Backabranden i Göteborg.

De rymliga lokalerna hyrs av det kommunalt ägda fastighetsbolaget Higab. Precis som för de flesta andra ungdomsverksamheter så är det svårt att få allt att gå ihop ekonomiskt.

Trots den redan höga hyran vill det kommunalt ägda Higab höja hyran med cirka 150 000 kronor per år. Det skulle innebära att nästan hela budgeten skulle gå till hyra. Det har fått både ungdomar, personal och omkringboende att reagera.

Flera av ungdomarna beskriver Radar72 som ett andra hem. För några har det spelat en avgörande roll för att hitta studiero, umgås och bli lyssnade på.

Lokalerna är imponerande, högt i tak och gott om utrymme för motorklubb med bilverkstad, danshall, replokaler och studio. Här finns ett centralt placerat kafé, soffgrupper, studiemöjligheter, pingisbord och biljard. Med andra ord ett ungdomens hus med ovanligt många möjligheter.

Musiken och dansen är centrala på Radar72. Musik- och danspedagoger finns på plats och de som är intresserade kan få tillgång till dans- och replokaler utöver ordinarie öppettider om de går en grundutbildning.

Kafét ligger centralt i den stora lokalen. Det är högt i tak och här och var finns inbjudande soffgrupper utplacerade. Några killar spelar pingis medan andra har slagit sig ner i en av sofforna.

Vid bordet i kafét sitter Zejnep. Hon kommer från Bergsjön och är en flitig besökare på Radar72.

– Radar72 betyder jättemycket, hit kan jag komma och hitta någon att prata med och komma ifrån föräldrar och syskon ett tag. Hade det inte funnits hade jag nog suttit hemma, berättar Zejnep.

Hon är orolig att Radar72 inte kommer att bli detsamma om de tvingas bort på grund av hyreshöjningen.

– Jag tycker absolut inte att vi ska behöva flytta, säger Zejnep.

I dag är det två heltidsanställda och tre som arbetar halvtid på huset.

Mariló Venegas är en av dem som arbetar på Radar72 och hon reagerar med oro på hyreshöjningen.

– Det är också minst sagt märkligt att vår budget varit densamma i flera år, påpekar Mariló Venega som är mycket kritisk till att behöva flytta av ekonomiska skäl.

– Vi vill ge ungdomarna möjligheter att prova nya saker och hitta något de verkligen brinner för, inte bara servera dem ett färdigt program.

Radar72 står för något annat och medinflytande är en röd tråd, säger Mariló Venegas som har lång erfarenhet av att arbeta med ungdomar.

– Vi vill kunna ge ungdomarna en plattform att utveckla sig, då behöver vi tänka långsiktigt, inte bara låta budgeten styra. Här ska ingen sitta i tre år och bara spela Uno. Demokrati och medinflytande är viktigt, ungdomarna ska själva kunna påverka verksamheten. Därför är det också viktigt att de inte bara blir överkörda och tvingas flytta ifrån de här lokalerna. tycker Mariló Venegas.

– Alla är ju överens om att de lite äldre ungdomarna behöver någonstans att vara, men då kan de inte bara se till budget. Behoven är jättestora och ungdomarna här är väldigt tydliga med vad de vill. Lyssna på dem, säger Mariló Venegas.

Det märks att Radar72 medvetet arbetat för att få fler tjejer att komma med i verksamheten. De tjejer som är här tar för sig på ett sätt som inte är självklart överallt. Det är ett resultat av ett längre systematiskt arbete.

Tidigare var det en övervägande majoritet av killar och det präglade verksamheten på ett sätt som gjorde att inte alla tjejer kände sig välkomna.

– Vi är nu uppe i cirka 40 procent tjejer som regelbundet kommer hit. Tidigare var det bara runt 25 procent., berättar Katti Zarpanahfard som jobbar som fritidsledare.

– Vi ville bryta utvecklingen och få fler tjejer aktiva och mer hörda, men det har krävt ett medvetet arbete, säger Katti Zarpanahfard.

Hon beskriver det som viktigt att bryta hela machostrukturen och hur de tillsammans med ungdomarna diskuterat mycket kring vilken slags kultur och stämning vi vill ha här på Radar72.

Flera av projekten är riktade till just tjejer och initierade av tjejerna själva, berättar Katti Zarpanahfard.

Ett projekt som pågått i flera år är Projekt X, som syftar till att tjejer ska kunna känna sig trygga i området. Tjejerna själva organiserar trygghetsvandringar som är mycket uppskattade och har pågått i flera år.

I mitten på mars drar ytterligare ett projekt riktat till tjejer i gång. ”Gangshebang” en hiphopskola med den Göteborgsbaserade hiphopprofilen Peshi. Allt är kostnadsfritt och tanken är att få fler tjejer att producera musik. Radar72 har också arbetat mycket med att motverka ett sexistiskt språk.

– Det betyder mycket tror jag, att vi inte accepterar sådana kränkningar. Miljön måste kännas trygg också för tjejer, säger Katti Zarpanahfard.