Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Nej till chockhöjda hyror!”

Förra veckan samlades återigen hyresgästerna på Pennygången i Göteborg i protest mot Stena fastigheters chockhöjningar av hyran. Den här gången utanför Hyresnämnden då Stena beslutat att dra ärendet till domstol.


Renoveringen, som skulle kommit igång nu i höst, har blivit uppskjuten då ett flertal hyresgäster inte skrivit under det godkännande som Stena fastigheter enligt lag måste ha när det gäller så pass stora förändringar som det handlar om. Nu ska alltså Hyresnämnden besluta om renoveringarna får genomföras, och nämndens utfall väntas vara klart den 19 december.

Hyresgästföreningens jurist Conny Borup företrädde de boende i Hyresnämndens förhandlingar, och han tycker det är beklagligt att Stena tvingar igenom höjningarna på det här sättet.

– Tyvärr är det praxis att Hyresnämnden ger sitt tillstånd till fastighetsbolagen när lagstiftningen ser ut som den gör. Det är som att tuta och köra, säger Conny Borup.

Oavsett vilket beslut Hyresnämnden tar har hyresgästerna lyckats med en sak – att få igång en ordentlig debatt om den svenska bostadspolitiken. Är det verkligen rimligt att bostadsbolag kan tvinga folk att flytta för att kunna göra ännu mer vinst?

Exemplet Pennygången har åskådliggjort konsekvensen av dagens bostadspolitik, eller rättare avsaknaden av politik, där både privata och kommunala fastighetsbolag tillåts att sätta vinsten i första rummet. Givetvis frånsäger sig dessa bolag samhällsansvar.

Under rubriken ”Vi kan inte ta hela ansvaret” skriver Lena Hasslöf Gustafsson, från Fastighetsägarna, att det ligger utanför fastighetsföretagens verksamhet och möjlighet att ta ansvar för hyresgästernas boendekostnader.

Men för bara tjugo år sedan var det precis så – de kommunala bostadsbolagen, allmännyttan, skulle sörja för bostäder åt invånarna och de privata fastighetsbolagen kunde inte höja hyran över allmännyttans nivåer.

Den rådande situationen med höga hyror som bara stiger och bostadsbrist är resultatet av en rad politiska beslut från både borgerliga och socialdemokratiska regeringar.

Därför klingar det falskt när bostadsminister Stefan Attefall säger till Sveriges Radio att 60 procentiga hyreshöjningar verkar orimliga.

Han får aldrig den naturliga följdfrågan om han är beredd att riva upp sin företrädares lag från 2011. Det är ju den så kallade Odellagen som tillåter Stena fastigheters chockhöjningar, genom att den ger fastighetsägarna möjlighet att räkna in läget i hyressättningen.

Det är alltså marknadshyrornas entré vi ser prov på i bland annat Pennygången. Stena Fastigheter spekulerar i möjligheten till högre hyra för att Högsbohöjd i bostadsbristens Göteborg kan betraktas som en central stadsdel.

Utgången av kampen på Pennygången är ännu inte avgjord. Även om Stena fastigheter har lagen på sin sida, så har hyresgästerna, organiserade i Pennygångens Framtid, visat prov på stor enighet och uthållighet. Det gäller att fortsätta kampen, och lyfta blicken.

Pennygången ingår i ett större mönster och är en logisk konsekvens när samhället inte tar ansvar för bostadsförsörjningen, utan låter den bli en kassako för privata fastighetsbolag.
Fakta

”Nej till chockhöjda hyror!”