Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Hyresgästerna rasar mot kommunens skandalaffär

– När man väl får in en privat värd så är det kört, säger säger Terhiä Voionmaa, en av många hyresgäster i Rannebergen i Göteborg som rasar mot kommunens skumma affär med skandalbolaget Victoria Park.


Hyresgäster i göteborgsförorten Rannebergen rasar mot kommunala AB Framtidens beslut att överlåta 289 lägenheter till skandalbolaget Victora Park. Lägenheterna, som idag förvaltas av kommunala Bostadsbolaget, ska bytas mot en attraktiv markplätt i närliggande Lövgärdet.

Liisa Lehikoinen från Rannebergen är mycket upprörd över affären.

– Det är en väldigt skum affär, absolut inte rätt. De byter människor mot mark, det är ren kohandel. Och Victoria Park är ren skit.

Hon berättar om försämringarna som ägt rum i Lövgärdet, där Victoria Park höjt hyrorna för undermåliga renoveringar och misskött städningen. Bolaget har gjort sig ökänt för hyresgästfientligt agerande, vanvård av gårdar och fastigheter samt lyxrenoveringar med kraftiga hyreshöjningar.

Terhiä Voionmaa har bott i Rannebergen i snart 20 år och Fredrik Meister i hela sitt 43-åriga liv. De berättar om hur dåliga AB Framtiden och Bostadsbolaget har varit på att informera folket om affären. Anledningen är solklar.

– Det känns som att de inte ville att det skulle komma ut. Att de försökt hålla det hemligt så långt de kunnat, säger Fredrik Meister.

– Bristen på insyn är bolagiseringens fel. Det känns inte rätt och det känns inte som att de vill ha något boendeinflytande, säger Terhiä Voionmaa.

Båda är överens om att utförsäljningen är en av de viktigaste frågorna för Rannebergen någonsin. Bostadsområdet, som alltid varit en ”enhet” i allmännyttans ägo, riskerar nu en splittring.

– Och börjar de med två hus kanske de fortsätter med fler, säger Fredrik Meister.

– Jag vet av egen erfarenhet att när man väl får in en privat värd så är det kört. Det går inte att påverka de viktiga sakerna. Så det är nu eller aldrig, säger Terhiä Voionmaa.

Men Rannebergsborna har visat på stor motståndsvilja och frågan engagerar hela stadsdelen. Liisa Lehikoinen berättar att protestlistor har skickats runt i trappuppgångar och nästan alla har skrivit på, till och med en del av dem som bor i villorna runtomkring.

För två veckor sedan sedan fylldes Rannebergsskolans matsal till bredden – över 360 hyresgäster slöt upp i ett protestmöte.

Vid denna tidnings pressläggning har kommunfullmäktige ännu inte fattat beslut i frågan. Kommunstyrelsen ska diskutera affären den 22 november och räknar med att fullmäktige ger tummen upp vid sammanträdet den 7 december.

Johan Zandin (V), ordförande i Bostadsbolaget och en av få i kommunfullmäktige som höjt rösten i frågan, skriver på Facebook att Victoria Park har bråttom att bli klara innan nyår och bolaget ville att beslutet skulle fattas redan på fullmäktigemötet den 23 november. Men kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofi Hermansson (S) dementerar ryktet och säger att det blir den 7 december.

I sin reservation mot affären pekar Johan Zandin på Victoria Parks många brister – anställda boende som utför fastighetsskötsel för ersättningar så låga som 7,5 kronor i timmen, konstanta lyxrenoveringar med absurda hyreshöjningar som följd, vägran att teckna underhållsavtal för befintliga hyresgäster och flera oseriösa utspel.

Bolaget ligger i konflikt med Hyresgästföreningen på flera håll i landet. Förra året kallade Hyresgästföreningen i Borås Victoria Parks uthyrningsregler för ”människofientliga”.

Hyresgästföreningen i Angered har ordnat busstransport från Rannebergen till kommunfullmäktiges lokaler inför mötet den 23 november. En högljudd protest är att vänta.

– Alla snackar om det i Rannebergen nu och säger att de ska försöka komma, även om det är många som jobbar vid den tiden, säger Liisa Lehikoinen.