Hoppa till huvudinnehåll
Av

Göteborgselever mot nedskärningar

Eleverna på gymnasieskolorna i Göteborg har tröttnat på lärarbrist och föråldrat material. Tisdag förra veckan samlades hundratals ungdomar på Gustav Adolfs Torg, utanför Göteborgs stadshus, för att demonstrera genom en ”picknick för skolan”. Samtidigt satt utbildningsnämnden i möte i stadshuset.


Det var elever på Hvitfeldska gymnasiet som först tog initiativet till protester genom att bilda gruppen ”Vår skola vår stad”, men de hade även fått med sig elever från andra gymnasieskolor. Förutom demonstrationen har de samlat in namnunderskrifter och anordnat aktiviteter som filmvisning.

Två av de som har varit med från starten är Amanda Båmstedt och Beatrice Åberg.

– Vi startade projektet som en direkt reaktion på nedskärningarna, säger Beatrice Åberg till Proletären strax efter den genomförda demonstrationen. Hon berättar att totalt 110 lärare ska bort från gymnasieskolorna, varav 25 från deras skola, Hvitfeldska gymnasiet. Det är inte bara bristen på lärare som märks, nedskärningarna påverkar även annat.

– Skolböckerna är föråldrade och vi har få datorer, säger Amanda Båmstedt som menar att politikerna måste prioritera gymnasieskolan högre.

Skolpengen i Göteborg är 75.000 per elev och år, vilket är betydligt lägre än i både Malmö och Stockholm.

– Något i systemet är fel, säger Amanda Båmstedt, det går inte att gå med vinst hela tiden, de måste lägga mer pengar på skolan.

Ett av skälen till neddragningarna är, enligt politikerna, minskade elevkullar. Samtidigt är nedskärningarna mer långtgående och motsvarar inte det minskade antalet elever menar Beatrice Åberg.

Politikerna erkänner också att etableringen av friskolor har påverkat situationen. Systemet med offentligt finansierade friskolor har gjort att lönsamheten för friskolor inom utbildningssektorn är hög, vilket har lett till en överetablering.

Amanda Båmstedt och Beatrice Åberg berättar att gruppen haft möte med politikerna, både oppositionen och majoriteten, som har lovat en dialog med eleverna för att uppmärksamma gymnasiesituationen.

– Vi har redan uppnått ett syfte med vår agenda när politikerna nu tar upp det, menar Amanda Båmstedt.

Gymnasieelevernas protester är viktiga. Det blir allt mer uppenbart att det svenska skolsystemet inte fungerar och när politikerna samtidigt ivrigt försöker spara in på allt vad offentlig sektor heter är det eleverna som drabbas.
August Eliasson