Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Boende i kamp mot Balder

Renoveringen av lägenhetsbeståndet runt Långströmsgatan i Göteborg kan komma att innebära kraftiga hyreshöjningar. Men de boende ger sig inte utan strid och kämpar för att alla i området ska kunna bo kvar.


Alla ska kunna bo kvar! Det är budskapet från det hundratalet hyresgäster som samlades utanför fastighetsbolaget Balders kontor i lördags.

Miljonprogramsområdet på Långströmsgatan i Biskopsgården ska rustas upp. Som en del i kommunens satsning inför Göteborgs fyrahundraårsjubileum ska 573 lägenheter renoveras och 450 nya lägenheter byggas. Välbehövliga bostäder och renoveringar, men vem är det som får betala för att underhållet inte skötts på decennier?

Fastighetsägaren Balder förhandlar fortfarande om de nya hyrorna med Hyresgästföreningen men två visningslägenheter har redan hyrts ut. Där blev hyran 9700 kronor för en trea på 83 kvadratmeter.

Det berättar Cindy Kankkunen, Jenny Hjort och Eleonore Wittbom. Cindy Kankkunen, en av initiativtagarna till dagens manifestation, bor i en likadan trea på 83 kvadrat och betalar 5700 i månaden för den. En hyreshöjning på 85 procent alltså, om Balder får som de vill.

Kimelman Tamara kommer fram och berättar om hur kallt det är i hennes lägenhet.

– Det går inte att stänga fönstren ordentligt. Jag har bott här i tjugo år och de har inte bytt fönster. Husen är så slitna, det är Balders skyldighet att göra reparationer med noll kronors hyreshöjning.

Kimelman Tamara menar att det måste finnas ett renoveringsalternativ utan någon hyreshöjning alls, och att de som vill ha mera omfattande renoveringar med hyreshöjning får välja till det i så fall.

Vesna Marjanovic är av samma uppfattning. Hon har bott på Långströmsgatan i 27 år och blivit erbjuden att flytta till en renoverad trea som skulle kosta 9800 i månaden.

– Jag kan inte ta det, jag är förtidspensionär och ensamstående. Vilka av oss som bor här i området skulle kunna betala det?

Vesna Marjanovic säger att renoveringar behövs men att Balder som köpt husen borde stå för dem. På frågan om vad hon tänker om Balders enorma vinster svarar hon:

– De sitter i en bra fåtölj. Politikerna med.

Nog sitter hyres-värden i en mjuk fåtölj alltid. Balders vd och huvudägare är fastighetskapitalisten Erik Selin, en av Sveriges rikaste personer. 2015 gjorde hans bolag Erik Selin Fastigheter AB en vinst på 7,3 miljarder kronor efter skatt. Det blir drygt 20 miljoner om dagen.

Vesna Marjanovic hoppas att de boendes kamp ska få Balder att lyssna på dem.

– Vi får göra så gott vi kan. Vill de köra över oss är det inte korrekt mot det mänskliga.

Sten Modig har också gått ut för att protestera. Han är pensionär och har bott på Långströmsgatan sedan 1975.

– Det är omöjligt för mig att bo kvar om hyran höjs till 9700 som det snackas om. Det är för jävligt, nog tycker man att upprustningen ska betalas av hyresvärden.

Fenomenet renovräkning, kraftiga hyreshöjningar i samband med renoveringar som tvingar låginkomsttagare att flytta, är inte unikt för Långströmsgatan. På manifestationen delar Mattias Axelsson med sig av erfarenheter från Pennygången i västra Göteborg. Där möttes fastighetsägaren Stenas lyxrenoveringsplaner av ett kompakt motstånd från hyresgästerna och bolaget tvingades backa.

– Det är jättekul att se hur de boende här på Långströmsgatan organiserar sig, säger Mattias Axelsson. De går en jättematch mot Balder. I dagsläget är hyresgästen rättslös när det kommer till renoveringar. Vad som krävs är att de boende går samman och kämpar för att alla ska kunna bo kvar.

Tiina Svensson är en av organisatörerna bakom manifestationen som också kräver att rivningskontrakten i området omvandlas till förstahandskontrakt. Hon är nöjd med uppslutningen.
– Helst skulle man se många hundra till här, men vi måste börja någonstans.

Tiina Svensson berättar att Balder kallat till ett informationsmöte den 24 januari och att de boende avvaktar mötet innan de kallar till nya manifestationer.
Kimelman Tamara är inställd på fortsatt kamp.

– Vi måste göra motstånd. Om vi inte kämpar äter kapitalisterna upp oss med inälvor och allt.

– Balder tänker bara på vinsten och politikerna bara på att området blir renoverat. Men vem tänker på människorna som bor här? Våra krav är inte orimliga. Alla ska kunna bo kvar.