Hoppa till huvudinnehåll
Av

Romsons Auschwitz-liknelse var träffande

Åsa Romson liknade massdöden på Medelhavet med Auschwitz och väckte en kritikerstorm. Men hennes liknelse var träffande och relevant och leder tankarna till Olof Palmes kända radiotal.


I SVT:s partiledardebatt i söndags dristade sig Miljöpartiets språkrör Åsa Romson att dra en parallell mellan den aktuella massdöden på Medelhavet och nazisternas massutrotning i Auschwitz. En drastisk jämförelse. Men också riktigt träffande i en debatt där programledarna valde att som första ämne släppa fram chauvinismen och främlingsfientligheten.

Vice statsministern tog tillfället att med bildspråk visa på vidden av det mänskliga lidandet i folkflykten över Medelhavet, som orsakas av imperialismens härjningar i Afrika och Mellanöstern och EU:s flyktingjakt.

Uttalandet växte till en storm i borgarpress och inte minst i statlig tv. Som i måndagens Aktuellt där Willy Silberstein, ordförande för Svenska Kommittén mot antisemitism, med brösttoner hävdade att Romsons uttalande förminskar vidden av nazisternas illdåd.

Men nog finns det poänger med att se likheter mellan det av nazistiska Tyskland praktiserade rastänkandet och EU:s rasistiska politik. Vi tänker också osökt på dåvarande statsminister Olof Palmes uttalande i Sveriges radio mot USA-imperialismens terrorbombning av Hanoi, julen 1972.

”Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret.”