Hoppa till huvudinnehåll
Av

Reinfeldt ökade klyftorna

Det har gått åtta år sedan alliansen övertog regeringsmakten. Efter två mandatperioder har vi ett helt annat Sverige, ett land för rika.


Redan när Fredrik Reinfeldt tillträdde var det många arbetare som räknade med stora samhällsförändringar. Men de flesta anade knappast att en högerregering så snabbt skulle lyckas rasera det som allmänt kallas för den svenska modellen.

På bara åtta år har villkoren på arbetsmarknaden, socialförsäkringar, välfärdstjänsterna och skattesystemet förändrats i grunden. Det handlar om avgörande delar i den svenska modellen som var starkt sammankopplade för att ge en någorlunda accepterad välfärd för folkmajoriteten.

Men med ”nya arbetarpartiet” i spetsen ställdes ”arbetslinjen” mot vad som kallades ”bidragslinjen”. Enligt alliansen var deras arbetslinje en politisk prioritering där jobb alltid går före bidrag. Det ”skapar incitament för arbete och sänker kontinuerligt trösklar till arbetsmarknaden”, så att den ”svenska modellen” alltjämt ska kunna fungera.

Därav jobbskatteavdraget, varmed skillnaden i inkomst efter skatt ökat mellan de som arbetar och de som får sina inkomster från transfereringar, exempelvis arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer och studenter.

Femte jobbskatteavdraget kostade staten 12 miljarder kronor i minskade intäkter och totalkostnaden för alla jobbskatteavdrag är nu uppe i över 90 miljarder kronor per år. Jobbskatteavdragen har minskat statens inkomst med cirka 600 miljarder kronor, enligt Riksdagens Utredningstjänst, RUT.

Sverige har gått ifrån ett överskott på 65 miljarder kronor år 2006 till ett underskott på 87 miljarder kronor för 2014. Samtidigt har regeringen sålt ut statliga tillgångar för 160 miljarder kronor.

Den sammanlagda effekten av alliansens sänkningar av inkomstskatten, bolagsskatt, förmögenhetsskatt och moms är 980 miljarder kronor sedan 2007, enligt Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren på ETC. Det är enorma summor som alliansen brandskattat den svenska välfärden på.

Och trots alla miljarder i skattesänkning har inte arbetslösheten minskat utan ökat i stället. Alliansens ”arbetslinje” har berikat redan rika och gjort de fattiga ännu fattigare.

Förutom sänkta skatter har alliansregeringen högervridit socialpolitiken bland annat genom kvinnofällor som vårdnadsbidrag och rut-avdrag. A-kassan och sjukförsäkringen har försämrats, varmed hetsjakten på sjuk skärpts. Högeralliansen har infört Fas 3, skrotat Arbetslivsinstitutet, privatiserat apoteken och Svensk Bilprovning. Tagit ytterligare steg mot en anslutning i Nato, fortsatt avvisa människor som söker asyl i flykt från krig och förtryck.

De har gjort det lagligt att utländska företag kan dumpa löner i Sverige, försatt den svenska järnvägen i kris och ökat bostadsbristen, sänkt skolan och gett bemanningsföretag och riskkapitalister i välfärden fritt spelrum.

Ta det här med bemanningsföretag. Förra året jobbade 20 000 metallarbetare på bemanningsföretag, det är fler än i hela stålindustrin. Numera är industrin den största kunden hos bemanningsföretagen och utgjorde 25 procent av bemanningsbranschens omsättning.

Under alliansregeringens åtta år har bemanningsbranschens omsättning nästan fördubblats från 14,5 miljarder kronor 2006 till 23,7 miljarder år 2013. Förra året hade branschen 69 900 årsanställda, arbetare och tjänstemän som i de flesta fall lever under otrygga anställningar, sämre löner och mindre veckoarbetstid än kamrater med fasta jobb.

Åtta år med regeringen Reinfeldt har gett ett sämre och mera orättvist samhälle. Skattesänkningar och subventioner för välbeställda hushåll har gjorts på bekostnad av arbetslösa och sjuka.