Hoppa till huvudinnehåll
Av

Överklassmänniska skolad i nyliberalt Muf

Den blivande moderatledaren Anna Kinberg Batra är av samma skrot och korn som sin företrädare. En överklassmänniska som fick sin politiska skolning i 90-talets nyliberala Muf.


Det var knappast en högoddsare att Anna Kinberg Batra skulle bli valberedningens förslag till ny moderatledare. Som gruppledare i riksdagen och partiets finanspolitiska talesperson, har hon i praktiken fungerat som partiledare efter Fredrik Reinfeldts avgång.
Anna Kinberg Batra har en lång politisk karriär inom Moderaterna, och gick med i Muf redan som trettonåring 1983. Mellan 1996 och 1998 var hon Muf-ordförande i Stockholms län.

Utöver att ha varit ordförande i finansutskottet 2010-14 och i riksdagens EU-nämnd 2007-10, har hon även varit ledamot av Skatteutskottet och Näringsutskottet, samt suppleant i Konstitutionsutskottet, Arbetsmarknadsutskottet och Bostads-utskottet.

I riksdagsgruppen var hon Reinfeldts och Borgs ögon och öron, och det är utan tvekan så att hon är Reinfeldts eget val till efterträdare. Han har lyft fram henne, och hon har även starkt stöd inom partiet.

Anna Kinberg Batra är uppvuxen i Djurs-holm i överklasskommunen Danderyd i Stockholm, samt några år i Nederländerna. Hon är utbildad civilekonom, har arbetat som PR-konsult både hos Prime och i sin egen firma.
Hon har också arbetat som informationschef på Stockholms handelskammare och som skribent på Svenska Dagbladets ledarsida i mitten av 90-talet.

Som ungmoderat var hon lagd åt det libertarianska hållet, i mitten av 90-talet när de strömningarna var starka i förbundet. Men hon följde också med på den taktiska och retoriska resan när Moderaterna blev Nya Moderaterna.

Även om en del gammelmoderater troligen är bekymrade över att hon anser de nya Moderaterna vara starkare än de gamla, så har hon ändå stöd av nästan samtliga länsförbund.

Ytterligare en fingervisning åt vilken politik som väntas föras i Moderaterna och Alliansen framöver, är Anna Kinberg Batras politiska idoler. Utöver Mahatma Gandhi, så räknar hon Ronald Reagan, Margaret Thatcher och Winston Churchill som sina främsta politiska förebilder.

Möjligen kan det finnas en viss konflikt med den majoritet av moderata kommunpolitiker som enligt en SVT-enkät vill ta emot färre flyktingar, och även göra det svårare att få permanent uppehållstillstånd. Mer än en tredjedel vill också öppna för samtal med Sverigedemokraterna.

I samband med att Anna Kinberg Batra officiellt presenterades som partiledarkandidat, utnämndes också Ulf Kristersson till ny ekonomisk-politisk talesperson, och Elisabeth Svantesson till arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Dagens Industri publicerade en debattartikel av den nya moderata ledartrojkan de 12 december. Kontentan av innehållet är att ”Alliansregeringen var bra, och vi ska fortsätta så”. De kritiserar S-MP-regeringens tänkta skattehöjningar, för att de drabbar företagen och konkurrenskraften. Inget nytt här alltså.

När Anna Kinberg Batra pratar med Aftonbladet eller SVT, så är det andra saker hon lyfter fram.
I SVT:s Agenda försäkrar hon att hon tycker det är viktigt med trygghet och den svenska modellen, och att någon förändring av Las, Lagen om anställningsskydd, inte är aktuell.

Den romerska guden Janus sägs ha haft två ansikten. I de Nya Moderaterna är detta en livsviktig egenskap, och något som Anna Kinberg Batra uppenbarligen behärskar.

Precis som Fredrik Reinfeldt kan hon utan att ljuga betona en sak för samhällets elit i Dagens Industri, och en annan för folket som läser Aftonbladet och tittar på Sveriges Television.

Det är alltså fortsatt politik av Fredrik Reinfeldts slag vi har att vänta av Moderaterna under Anna Kinberg Batras ledarskap. Förhoppningsvis har de arbetare som lät sig luras i valen 2002 och 2006 lärt sig att genomskåda de moderata Janusansiktena.