Hoppa till huvudinnehåll
Av

Arbetarröster om extravalet

Vad säga om den politiska läget och det planerade extravalet 22 mars? Proletären låter här ett antal arbetare formulera sina tankar.


Jens Hardewall, elektriker

– Jag har inga problem med extraval. Sossarna och Vänsterpartiet har ett bra utgångsläge att ta upp frågor som berör vanligt folk, och visa att det finns två alternativ. Men det gäller ju att de sätter konkreta arbetarfrågor på dagordningen för att det ska bli ett vänsterval. De borde ta upp tiopunktsprogrammet för ordning och reda på arbetsmarknaden, som de slängde i papperskorgen så fort de fått makten.

– Det är också skönt att SD visat tydligt att de är ett riktigt högerparti.


Aya Mohammad, gymnasieelev

– Förra mandatperioden röstade SD till 90 procent på alliansens politik. Redan då förstod vi vilket block de tillhör. De förklär sin rasism i falska förhoppningar om välfärd, att de är ett arbetarparti, att de bryr sig om pensionärerna och så vidare.

– Men nu har de visat sitt rätta ansikte. De bryr sig inte om hur det går för oss elever, för pensionärerna, för arbetarna eller de arbetslösa. När de röstade ner regeringens budget svek de sina egna väljare. De vill bara skapa kaos.

– Jag tycker att det är rätt med ett nyval så att väljarna själva får bestämma. Inte för att en röd-grön regering skulle vara mycket bättre än alliansen. Det känns som att de försöker att ta bort klassintressena ut politiken genom att påstå att blockpolitiken inte längre existerar.

– Men jag är självklart rädd för att SD får ännu fler röster i valet. Därför är det viktigaste just nu att organisera sig i Kommunistiska Partiet eller Revolutionär Kommunistiska Ungdom. Arbetare och antirasister – gör uppror!


Jessica Moya, föräldraledig DHL (Lagena)

– Genom att fälla den röd-gröna budgeten visade Sverigedemokraterna tydligt att de är ett borgerligt parti. Nu måste svenska folket ta sitt ansvar och rösta för välfärden i nyvalet i slutet av mars. Vi måste rösta för pensionärerna och de arbetslösa.

– Det var rätt av Stefan Löfven att utlysa nyval. Det är i och för sig ingen önskvärd situation. Men det är bättre än att sossarna samarbetar högerut med något eller några av de borgerliga partierna. Hellre en regering med Miljöpartiet än med Centern eller Folkpartiet.


Olof Fryklöf, tågvärd

– Valresultatet i höstas gav en borgerlig majoritet. Genom att rösta på alliansens budget har Sverigedemokraterna återigen avslöjat sig som ett borgerligt parti. Vi har fem borgerliga partier, allianspartierna plus SD.

– Det finns vinnare och förlorare på alliansens politik. I 90 procent av fallen har SD röstat med dem. Det är märkligt att de skyller på migrationsöverenskommelsen mellan Miljöpartiet och alliansen för att sedan fälla sossarnas och Miljöpartiets budget.

– Skillnaden mellan alliansen och de röd-gröna är inte stor, men den finns. Genom att rösta på alliansens budget har SD sagt nej till höjd a-kassa, lägre skatt på pensioner och fler anställda inom äldreomsorgen. Det bör vi peka på i en kommande valrörelse.

– Förskräckligt att ett rasistiskt parti ska få så stor uppmärksamhet i riksdagen. De utnyttjar att folk är trötta på etablissemanget. Men deras hat mot arbetarrörelsen är lika stort som deras hat mot immigranter.


Emma Stallman, vårdare

– Det är bra att folk får veta hur det politiska spelet fungerar. Många har engagerat sig den senaste tiden, och den politiska nivån har faktiskt höjts.

– Men det är alldeles för mycket prat om SD. Det gynnar bara dem. Men istället för att bemöta dem sakligt, kommer de andra partierna bara med moralism. Antingen ska man ta debatten på riktigt, eller inte alls.

– Sen har vi ju Fi, som vill att vänsterväljare ska lägga sin röst på dem, som en ”allierad”. Samtidigt säger de ju själva att de står utanför höger-vänsterskalan, så det blir ju lite oärligt.


Riccardo Munoz, metallarbetare

– Sverigedemokraterna är ett mycket reaktionärt högerparti. De ställer sig på borgarnas sida. De röstar för alliansens budget trots att det innebär att pensionärerna få betala mer i skatt och de rika mindre. De sviker till och med sina egna vallöften.

– Vi måste gå ut och snacka med folk för att formulera riktiga krav och en bra politik. Vi behöver ta kamp mot bemanningsföretag och de otrygga villkoren på arbetsmarknaden. Vi ska inte låta SD styra dagordningen och bara prata om invandring. Det är inte problemet.

– När kapitalismen är i kris finns det alltid risk att borgarna spelar ut olika arbetargrupper mot varandra. Folk är missnöjda men vet inte vart de ska rikta sin ilska. Det är här som vi kommer in i bilden. Vi kommunister måste bli mer aktiva.


Eva Jadenius, lärare

– Visst är det en röra, men media beskriver det ju som världens kris. Det är lite överdrivet alltihop.

– Det är jättefarligt om det blir en folkomröstning om invandringen, som SD vill ha extravalet till. Jag arbetar i Hammarkullen, och träffar många nyanlända familjer. Många av dem vill inget annat än att komma ut och jobba. Och Sverige är ett rikt land, så vi har råd att ta emot folk som behöver skydd.


Anna-Karin Sparredal, pensionerad brevbärare

– Spontant tycker jag det är läskigt om SD kan få så här stort spelrum. De är säkra, aggressiva och smarta, men deras enda budskap är ju att stoppa invandringen.

– Vi kommunister måste göra vad vi kan för att sätta fokus på klassamhället, orättvisor och fattigdom som breder ut sig. Det är grogrunden för rasismen.


Loreto Labbé-Reveco, förskollärare

– I det här läget är det rätt beslut med ett extraval. Vad skulle man annars göra?

– Vi måste avslöja rikedomen som ett ekonomiskt problem. Den enorma orättvisan att allt ägande koncentreras till några få. Sverige är egentligen inget fattigt land, och vi har resurser att sätta människors behov i första rummet.
Men vi måste också vidga perspektivet. Det är ju ett helt annat samhälle vi vill ha, och det är dit vi ska sträva.