Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sverige deltar i Natoövning

Sedan en vecka deltar Sverige med Jas 39 Gripen i en Natoövning på Island. Övriga länder i den tre veckor långa stridsflygövningen Iceland Air Meet är Norge, Finland, Island, Nederländerna och USA.


Numera deltar Sverige i ett stort antal internationella krigsövningar med en rad Natoländer. Men inte enbart inom Europas gränser utan även i den amerikanska flygstridsövningen Red Flag där svenska Jas-plan deltagit tre gånger, en gång i Alaska och två gånger i Nevada.

USA har tidigare haft en militärbas (NASKEF) vid Keflaviks internationella flygplats på Island, ett led i kalla kriget mot Sovjetunionen. Den lades ned år 2006, men Islands ”försvar” i krigstid är fortfarande ett Nato-åtagande.

Island var för övrigt ett av de tolv länder som 1949 var med och bildade krigsorganisationen Nato. Vilket tvingade Sovjetunionen och Öststaterna att skapa försvarsorganisationen Warszawapakten som en motvikt till Nato.

Sverige deltar för första gången i den stora flygövningen med stridsflyg på Island. Tillsammans med Norge, Finland, Island, Nederländerna samt USA ska Sverige under tre veckor öva flygstrid under Natos ledning. Bas för IAM 2014, som krigsövningen kallas, är Keflavik på Island.

Förutom sju Jas-plan från F 21 i Luleå deltar 2:a flygbasbataljonen och stabspersonal. F 7 från Såtenäs med lufttankningsflyg, luftstridsskolan i Uppsala med flygstridslednings- och luftbevakningspersonal.

F 17 från Ronneby deltar med transportledning och I 19 från Boden med sjukvårdspersonal. Krigsövningen avslutas den 21 februari. Utöver själva flygstridsövningen ska även flygspaning och lufttankning övas in.

Eftersom Island saknar eget flygvapen ser Nato det viktigt att nordiska länder gemensamt tränar sin ”insatsförmåga”, för att slå tillbaka fientligt anfall mot ett utsatt Nato-land.

Vi skapar ”förutsättningar för att kunna göra gemensamma insatser”, skriver den svenska krigsmakten på sin hemsida och fortsätter:

”Islands geografiska läge och miljö med vindar, hav och långa avstånd till alternativa flygbaser kommer att ge oss nya och viktiga erfarenheter”.

Syftet med övningen är att utveckla och stärka det nordiska samarbetet i krigsoperationer. Iceland Air Meet handlar om att träna flytt av flygbaser till och från annan plats för att sedan kunna öva stridsflyg i en ny miljö.

Det hela är en del av det som kallas Cross Border Training, CBT, som är ett avtal mellan Norge, Finland och Sverige från 2009, där man genomför gemensamma flygövningar varje dag mellan Bodö, Rovaniemi och Kallax.

Flygövningen på Island är ett steg i Natos krigsförberedelse. Här deltar Sverige utan invändningar från riksdag eller media. Det är en smygande anpassning som ska bryta ned svenska folkets orubbliga Natomotstånd.
Fakta

Sverige deltar i Natoövning

Deltagande flyg
  • I Natoövningen på Island deltar följande flyg:
• Sverige Jas 39 Gripen, C-130/T (Lufttankning) • Norge F-16 Fighting Falcon • Finland F-18 Hornet, NH90 Helikopter (räddningshelikopter) • Island kustbevakningen (räddningshelikopter) • Nederländerna KDC10 (Lufttankning) • USA FE KC-135 (Lufttankning) • Nato AWACS (stridsledningsflyg)
[[nid: view_mode=inlinenode]]