Hoppa till huvudinnehåll
Av

Medlemsdemokratin vann!

Frågan om bolagisering av idrotten har debatterats sedan slutet av 1990-talet och inför årets Riksidrottsmöte pågick en mängd aktiviteter i idrotten, både bland supportrar, distrikt, förbund, klubbar och i media.


Riksidrottsstyrelsen, RS, ville få bort frågan från sitt bord och lämna det till respektive specialförbund att avgöra om man skulle tillåta bolag och i vilken omfattning externt kapital skulle få inflytande över verksamheten, alltså öppna upp för möjligheten att ta bort den så kallade 51-procentsregeln.


På andra sidan ja till föreningsdemokrati, en person – en röst, manifesterad genom två olika motioner men med samma sakinnehåll/yrkande  från IFK Göteborg och Proletären FF, att behålla 51-procentsregeln i RF:s stadgar.


Föredragande från RS Tommy Ohlström gjorde nog redan i sin inledning ett strategiskt fel genom att i närmare 40 minuter fortsätta att hävda att de som ville behålla 51-procentsregeln på RF-nivå inte förstått frågan.

För Ingrid Frejd från Proletären FF var det en ideologisk fråga.  Skall idrotten säljas ut som många andra verksamheter i samhället. Eller om en person en röst skulle gälla. Hon pekade dessutom på att det samhälleliga stödet inte var givet om idrotten kunde få pengar från andra håll.

Anders Almgren från IFK Göteborg påpekade att de som en elitförening även i fortsättning ville värna om den svenska idrottsmodellen och såg inga fördelar i nuläget att göra några förändringar. Samtidigt framhöll han att IFK hade stöd från flera andra elitklubbar i fotboll som AIK, Malmö FF, Djurgården, Hammarby och Elfsborg.
Roger Bodin från skridskoförbundet uttryckte i sitt anförande den i
lska som säkert många i salen kände mot RS föredragare genom att säga: ”Behandla oss inte som vattenkammade studenter som inte förstått någonting. Vi har läst på och diskuterat och vi dömer ut utredningen som inte ens följt RS egna anvisningar.”

Naturligtvis talade tennis, hockeyn, ridsport, golf och motorsport för bolagisering. 

Värt att notera var att även handikappidrottsförbundet var för RS förslag trots att sjukvården privatiseras och på sikt säkert leder till att inte alla kommer att ha råd till få varken vård eller utrustning som krävs för att kunna idrotta på samma villkor som dem utan handikapp.


En mängd förbund, som bordtennis, varpa, flygsport, friidrott, tyngdlyftning och säkert något mera talade om vikten av att behålla 51-procentsregeln i RF stadgar för den demokratiska fostran som möjliggörs inom idrotten och på att den svenska modellen med en sammanhållen idrott bidragit till internationella framgångar. Varför skulle man ändra på ett vinnande koncept och inte minst frågan om demokratin tillhör idrottens kärnämne.

Arne Lundkvist från Dövidrottsförbundet jämförde med USA och hävdade att där fanns inget föreningsliv och om det skulle gå som RS föreslog så satt snart Wallenbergarna på första parkett här på RIM.


Västsvenska Idrottsförbundet genom Frank Andersson sa att de organiserat möte i frågan, haft uppe det på årsmöte och om de haft rösträtt så hade de röstat för motionärerna om att behålla 51-procentsregeln i RF:s stadgar. 
Fotbollen genom Rose-Marie Frebrans inlägg till stöd för att behålla 51-procentsregeln på RF-nivå, var ett ställningstagande under galgen eftersom styrelsen tidigare gång på gång hävdat att fotbollen var för en bolagisering.  Nu var man tvungen att framföra vad fotbollen egentligen tyckte efter att de frågat distrikten och elitklubbarna.

Tommy Wiking, Svenska Amerikansk fotbollförbundet, som suttit i utredningen och där reserverat sig, vidhöll i sitt anförande att han och andra under utredningen, remisstiden och nu under mötet gång på gång frågat vad ändringen är bra för och inte fått något svar, och därför föreslog han avslag på RS förslag.

Inför omröstningen verkade RS säkra eftersom de föreslog att frågan om återremiss skulle avslås tidigare vilket ledde till att det förslaget återtogs.  Dessutom lovade RS att frågan inte skulle ingå i den utredning om idrotten och framtiden som tidigare beslutats att genomföra.

När frågan gick till omröstning påstod presidiet att RS förslag vunnit trots att det krävdes två tredjedelar av rösterna för att det skulle bli en stadgeändring. 

Naturligtvis begärdes votering och här var det ett klart övertag för bifall till motionerna från Proletären FF och IFK Göteborg och därmed gäller fortfarande samma princip – en medlem – en röst.
Fakta

Medlemsdemokratin vann!