Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Fred med fredliga medel”

Lördag 25 maj hölls på Orust ett seminarium på temat Fred med fredliga medel. Arrangörer var Fredsrörelsen på Orust, en livaktig förening med 30 år på nacken.


Föredrag hölls av Jan Öberg och Johan Galtung, två riktiga tungviktare inom fredsforskning och konflikthantering. Den över 100 personer stora publiken, som fyllde Svanviks gamla skola, fick höra mycket tänkvärt och lärorikt från de två.

Här kan inte ges en rättvis bild av de innehållsrika föredragen, men några guldkorn vill vi i alla fall förmedla till Proletärens läsare.

Både Galtung och Öberg pratade mycket om västvärldens rasism och fundamentalism. Rasism i den meningen att vi i väst rangordnar världen, med oss själva på toppen. Västvärlden bestämmer vad som är moraliskt förkastligt och agerar efter det.

Som exempel tar Jan Öberg Iran. Miljoner iranier kommer att ha mist livet på grund av västvärldens agerande, genom ekonomiska sanktioner, genom att försvåra för Iran att sälja sin olja, och om inget görs för att hejda det, kommer landet troligen att utsättas för ett bombkrig.

Vad har då Iran gjort för brott mot folkrätten? De har inte angripit något land. De utgör inget hot mot sin omgivning, Irans militärbudget är endast hälften av Israels, med en tio gånger så stor befolkning.

Jan Öberg talar också om västs fundamentalism. Med fundamentalism menar han att man bara ser en lösning. För västvärlden är den lösningen den liberala marknadsekonomin, en lösning som ses som felfri och som ska exporteras till alla världens länder. 

Detsamma gäller det Jan Öberg kallar demokratism. Vi röstar vart fjärde år, men ingen av oss tror att vi kommer att få det vi röstar på. Politiken har reducerats till plånbokspolitik, där ingen plats finns för etik eller långsiktighet. Kunskap har bytts ut mot marknadsföring, det är marknadsföringsfirmor som står för de politiska argumenten.

Samtidigt spelar nationalstaten en allt mindre roll. Parlamentarismen är knuten till nationalstaten, medan ekonomin och militärmakten blir allt mer global.

Den ensidiga medierapporteringen berördes också. Som exempel kan nämnas hur Israels bombningar av Syrien tystades ner och försvarades. Tänk er tanken att Syrien hade angripit Israel och vilka rubriker det hade skapat.

Johan Galtung pratade mycket om de fundamentala behoven, mat, bostad, kläder, hälsa och utbildning. För att få igång ekonomin, menar Johan Galtung, gäller det att höja bottennivån, att sätta in resurser till dem som har det sämst. Då ökar efterfrågan och utvecklingen kommer igång.

Johan Galtung berörde så många intressanta frågor, läget i Östasien var ett. Vi kan inte försöka relatera allt han sa om Östasien, men en sak vill vi trycka på. Galtung visade tydligt på vilka mål Nordkorea och USA har. Nordkorea har två mål; ett fredsavtal och normalisering av förbindelserna. USA har ett: Nordkoreas totala kollaps.

Med de stora internationella kontaktnät Johan Galtung har, så var det mycket initierade saker han kunde redogöra för. Han berättade att han redan våren 2001 satt i ett medlingsuppdrag i Afghanistan då det framkom att det kommande amerikanska anfallet på Afghanistan redan var planerat. Attacken mot World Trade Center blev en bra förevändning.

Vi vill uppmana Proletärens läsare att hålla ögonen öppna när det gäller fredsföreningens framtida arrangemang. Orust är alltid värt ett besök, men toppat med en folkbildning som den vi fick ta del av under lördagens seminarium, blir resan än mer givande.

Jan Öberg fick en fråga av någon i publiken, vad vi konkret kan göra för att ändra utvecklingen. Jan ville inte ge något entydigt svar på detta. Han menade att var och en måste agera utifrån sina förutsättningar och sin bakgrund. För vår del blev vi övertygade om att vi måste fortsätta att än mer enträget arbeta för en annan världsordning, en socialistisk värld.
Kurt-Åke Karlsson
Eva Ludvigsson
Fakta

”Fred med fredliga medel”

Fredsrörelsen på Orust
  • Startade 1983.
  • Har ca 150 medlemmar.
  • Ordnar föreläsningar 4-5 gånger per termin, på temat internationella konflikter, tex Afghanistan, Israel-Palestina, anfallet på Irak, kvinnornas roll arabiska våren.
  • Jobbar med solidaritetsprojket, bla i Indien.