Hoppa till huvudinnehåll
Av

Elnätet klarar inte nya kärnreaktorer

Högspänningsnätet vid kärnkraftverken i Forsmark och Oskarhamn klarar inte effektökningen om gamla reaktorer ska ersättas med nya. Det är bara i Ringhals kärnkraftverk som det är möjligt.


Den bedömningen gör den statliga myndigheten Svenska Kraftnät i en ny utvecklingsplan fram till år 2025.

Det oväntade beskedet är en missräkning för högerregeringen som med den nya kärnkraftslagen från 2010 gjort det möjlig att ersätta dagens tio reaktorer med nya på de platser de finns redan i dag.
Det är bara i Ringhals som det möjligen går att byta gamla reaktorer mot nya, enligt Svenska Kraftnäts utvecklingsplan ”Perspektivplan 2025”.

Elnäten vid kärnkraftverken i Forsmark och Oskarhamn håller inte måttet för att ersätta gamla kärnkraftsreaktorer med nya.

I Oskarshamn finns inte plats för nya ledningar från kärnkraftverket om produktionen ökar. Reaktorerna i Oskarshamn ”är belägna på en halvö och det finns inte mark att bygga fler luftledningar än de som redan är planerade”, skriver Svenska Kraftnät på sidan 53 i långsiktsplanen.

I Forsmark är det redan problem med de planerade produktionsökningarna i reaktor ett och två fram till 2018, vilket medför stora nätinvesteringar, medan stamnätet ”inte kan ta emot en sådan ytterligare effektinmatning” som skulle bli följden av den planerade effektökningen i den tredje reaktorn.

Svenska Kraftnät bedömer därför att ”möjligheterna att ytterligare öka effektinmatningen i Forsmark som utomordentligt begränsade”. En ökad produktion riskerar driftsäkerheten i kraftverket och påverkar stabiliteten i hela kraftnätet.

Nämnas kan att pågående och planerade uppgraderingarna i Forsmark och Oskarshamn motsvarar effekten av en helt ny svensk reaktor.

Enligt Svenska Kraftnät är det bara i Ringhals som det går skifta gamla reaktorer mot nya. Ringhals bedöms ”som den lämpligaste platsen för ny kärnkraft i Sverige”, som heter det i utvecklingsplanen.

Svenska Kraftnät har ansvar för de ledningar som distribuerar elkraften i landet. Det är första gången som myndigheten redovisar hur verket ser på utvecklingen av elnätet i framtiden.

Investeringsbehovet i stamnätet för att få in ny elproduktion beräknas till 55-60 miljarder kronor. Det handlar bland annat om en förbättring av mer än 60 år gamla högspänningsledningar, nya elförbindelser inom landet och nya elkablar till utlandet.

Det uppseendeväckande i utvecklingsplanen är dock verkets analys av ny kärn- kraft i Sverige. Slutsatsen är att det bara är i ett av tre kärnkraftverk och två av tio reaktorer som detta är genomförbart: R1 och R2 i Ringhals.

Föreställningen om att kärnkraften kan förnyas på befintliga platser är en förhoppning som saknar grund. Elnätet klarar inte av ökad effekt från nya kärnreaktorer, enligt Svenska Kraftnät.

Det är tvärt emot mot vad regeringen tänkt sig, och även många andra för den delen. Perspektivplan 2025 redogör för stora investeringsbehov i det svenska stamnätet för el. Det är inte en bestämd detaljplan, men den pekar på att ny kärnkraft inte blir så enkel som förespråkarna räknat med.

Trots det oväntade beskedet från statliga Svensk Kraftnät finns det ingen anledning att slå sig till ro. Det finns starka krafter som vill bygga helt nya reaktorer i Sverige, och blir det så har Svensk Kraftnät ca tio år på sig att förbättra elnätet i anslutning till kärnkraftverken.

Vilket är det mest troliga scenariot, trots stora investeringskostnader. Ett åtagande som också har bekräftats av Mikael Odenberg, Svensk Kraftnäts generaldirektör.

Kärnkraft är det dyraste sättet att producera el på. Det bevisats återigen i och med Perspektivplan 2025. Och dessutom är den farligast.
Fakta

Elnätet klarar inte nya kärnreaktorer

Svensk kärnkraft
  • Sverige har i dag tio kärnreaktorer, fyra i Ringhals, tre i Oskarshamn och tre i Forsmark.
  • De två reaktorerna i Barsebäck mellan Malmö och Landskrona stängdes 1999 respektive 2005.
  • Den sammanlagda effekten är 9500 MW varav Ringhals står för 3750 MW, Forsmark för 3150 och OKG i Oskarshamn för 2600 MW. Kärnkraften svarar för knappt hälften av den svenska elproduktionen.
  • Statliga Svensk Kraftnät ansvarar för stamnätet.
  • Perspektivplan 2025 framför svårigheter att medge någon ytterligare effektinmatning i stamnätet från Forsmark och Oskarshamn, och pekar ut Ringhals som den ur nätsynpunkt lämpligaste lokaliseringen av eventuell ny kärnkraft i Sverige.
  • Svensk Kraftnät uppskattar investeringsbehovet i stamnätet fram till år 2025 till mellan 55 och 60 miljarder kronor.