Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Det handlar om ett systemskifte”

Ända sedan Riksidrottsmötet 1999 beslutade att göra det möjligt för klubbarna att bolagisera delar av verksamheten har Proletären FF kämpat för att 51-procentsregeln ska bibehållas.


– Till helgens Riksidrottsmöte så har vi återigen lämnat in en motion om att behålla 51-procentsregeln, berättar Ingrid Frejd, ordförande för PFF.

Privatiseringsförespråkarna vann alltså striden 1999 om att tillåta bolagisering. Men sedan dess har Riksidrottsmötet upprepade gånger sagt nej till att vinstintressen ska få ytterligare inflytande, genom att motioner om att ta bort 51-procentsregeln i Riksidrottsförbundets stadgar har röstats ned.

Förutom PFF har IFK Göteborg lämnat in en motion till helgens möte i denna fråga.

– Om regeln tas bort från Riksidrottsförbundets stadgar så öppnar det upp för en privatisering. Om exempelvis hockeyn väljer att också ta bort regeln från specialförbundets stadgar så påverkar det övrig idrott, menar Ingrid Frejd.

Exempelvis finns det en uppenbar risk att kommunerna drar ner på sina bidrag till idrotten om många klubbar inte längre drivs som ideella föreningar.

– Det kommer inte ske över en natt, men på sikt finns det en stor risk att det blir så. Kommunerna drar redan idag ner på mycket verksamhet, och det som inte är lagstadgat – som idrotten – ligger i riskzonen.

Ingrid Frejd kopplar samman försöken att slopa 51-procentsregeln med den politiska utvecklingen i samhället i stort.

– Det handlar om ett systemskifte. Plötsligt ska vi inte längre ha ett samhälle som tar hand om sina medborgare, utan allt ska lösas individuellt.

Men hon och PFF hoppas att Riksid-rottsmötet tar ställning mot den här utvecklingen genom att rösta för att 51-procentsregeln behålls i Riksidrottsförbundets stadgar.

– Många specialförbund har sagt att de stödjer 51-procentsreglen. Jag hoppas att de står fast vid det, säger Ingrid Frejd.