Hoppa till huvudinnehåll
Av

Whirlpool lägger ner i Norrköping

I förra veckan drabbades Norrköping och framförallt de anställda på Whirlpools vitvarufabrik av ett chockartat besked. Koncernen har valt att lägga ner fabriken och flytta produktionen till italienska Cassinetta.


Totalt skickas drygt 300 personer ut i arbetslöshet. Nedläggningen får även efterverkningar för sysselsättning i flera andra branscher.

Whirlpools syfte med nedläggningen är enligt företagets representant Davide Castiglioni att koncentrera produktionen, som därför kommer att flyttas till fabriken i den italienska staden Cassinetta. Där finns en produktionsvolym på två miljoner enheter om året.

Efter fabrikssammanslagningen kommer företaget att kunna integrera produktionen från Norrköping och på så sätt vinna stora synergieffekter, säger Castiglioni. Med synergieffekter menas att den totala vinsten blir större när kostnader endast koncentreras till en fabrik.

Rent krasst är motivet att komma runt sjunkande procent på varje satsad euro som utgör huvudproblemet för det krisande europeiska kapitalet.

Fabriken i Norrköping är den sista stora tillverkningsfabriken som läggs ner i kommunen. Sedan 1960-talet har staden drabbats av dråpslag efter dråpslag. Den stora textilindustrin som dominerade stadens industrialisering var först ut. Industrislakten fortsatte därefter. Den mest omfattande var nedläggningen av Ericssonsfabrikerna under 1990-talet som drabbade tusentals arbetare. Följden blev att massarbetslösheten i Norrköping cementerades.

Fortfarande finns tre pappersbruk kvar i kommunen men avindustrialiseringen kommer säkerligen att fortsätta även där. Konkurrensen mellan de stora papperskoncernerna är stenhård och branschen dras även med minskad efterfrågan på tidningspapper.

Socialdemokraternas kommunalråd Lars Stjernkvist kommenterade nedläggningen i lokalradion och är bekymrad över dess påverkan på kommunen. Arbetsmarknaden är dålig och kommunen dras med en hög arbetslöshet. Därtill varslade både telemarketingföretaget Transcom och Bravikens pappersbruk cirka 600 anställda under hösten.

Stjernkvists botemedel mot arbetslösheten och framförallt ungdomsarbetslösheten är ”kompetensutveckling”. Givetvis är utbildning välkommet, men politiker över hela Europa lyfter ”kompetensutveckling” som nyckeln till att locka och att försvara arbetstillfällen. Trots åtgärderna ökar arbetslösheten och klassklyftorna i Europa.

Kommunistiska Partiets ordförande i Norrköping Karl Kylensjö har en annan syn på nedläggningen.

– Lösningen på arbetslösheten är inte mer utbildning, som Stjernkvist påstår. Lönerna måste höjas inom industrin för att rädda jobben! Det låter konstigt, men ökade löner skapar högre skatteintäkter, som i sin tur ger fler jobb inom vård, skola och omsorg.

– När det gäller fabriksnedläggningar är frågan enkel. Förbjud nedläggningar! Vill de inte driva produktionen vidare är det bara att förstatliga och inrätta den i samhällsekonomin.
Proletären, Norrköping
Fakta

Whirlpool lägger ner i Norrköping

[[nid: view_mode=inlinenode]]