Hoppa till huvudinnehåll
Av

Vild strejk på Volvo i Umeå

En facklig strid om inhyrning från bemanningsföretag och om ett uppsagt arbetstidsavtal har orsakat en vild protestaktion på Volvo Lastvagnars hyttfabrik i Umeå.


Vid elvatiden på fredagsförmiddagen lämnade ett trettiotal anställda arbetet vid monteringen på Volvo Lastvagnars hyttfabrik i Umeå, i vad som i media beskrivits som en vild strejk.

Vi vet inte säkert om det rör sig om en planerad aktion eller om det var en spontan missnöjesyttring, även om mycket verkar tala för det förstnämnda. Enligt obekräftade uppgifter ska också arbetare på kvällsskiftet ha stannat hemma, liksom anställda på plåt- och måleriavdelningarna.

Klart är i alla fall att det genomförts en protestaktion och att orsaken står att finna i företagets beslut att hyra in arbetare från bemanningsföretag. Som en konsekvens av detta har Verkstadsklubben sagt upp ett lokalt avtal om ”variabel arbetstid” (VAT-avtalet). Klubben menar att VAT-avtalet hela tiden varit villkorat till att bemanningsföretag inte anlitas.

VAT-avtalet är konstruerat så att företaget kan lägga ut plustimmar vid produktionstoppar, och motsvarande minustimmar vid minskad orderingång eller produktionsstopp. Arbetstiden sparas i en ”arbetstidsbank” där plustimmar kvittas mot ledig tid medan minustimmar ska arbetas igen.

Nu menar facket att arbetstiden ska balanseras mot noll, i enlighet med avtalets uppsägningsparagraf. Detta till trots har företaget valt att beordra plustimmar, dess- utom utan att det kan motiveras av ökad produktion. Kring det har det utspelat sig en facklig strid, där verkstadsklubben anklagar företaget för kollektivavtalsbrott.

Det är mot den bakgrunden som fredagens vilda aktion ska ses, där flera av arbetarna lämnade fabriken i enlighet med normalt arbetsschema.

– Folk sjukskriver sig och stannar hemma i protest, berättar en anonymt intervjuad arbetare för SVT i Västerbotten.

– Det finns personal som är visstidsanställda på Volvo till slutet av augusti. Sedan ska de övergå till att bli bemanningsföretag och det finns ingen trygghet alls i det.

Verkstadsklubbens representanter har varit sparsamma med kommentarer till media. Enligt information på klubbens hemsida så kallade företagsledningen facket till förhandlingar under fredagskvällen, i enlighet med Medbestämmandelagens paragraf 43 om olovlig stridsåtgärd. Enligt lag är facket skyldigt att verka för att hindra konfliktåtgärder när det råder fredsplikt, och klubben lovar pliktskyldigt i sitt uttalande att den kommer ”givetvis också att göra så”.

I den pågående striden om hur VAT-avtalet ska tillämpas under uppsägningstiden har facket begärt skadestånd för brott mot kollektivavtalet, och frågan har nu gått till centrala förhandlingar.

Verkstadsklubben har däremot inte lagt vad som kallas för tolkningsföreträde. Därför gäller arbetsskyldighet när företaget beordrar plustimmar även om det strider mot avtalets paragrafer. Tolkningsföreträde enligt Medbestämmandelagen innebär att fackets tolkning gäller tills parterna genomfört en förhandling i frågan tvisten gäller, men med risk för skadestånd om facket skulle förlora tvisten.

Vad konsekvenserna blir för de arbetare som deltog i protesten är ännu oklart. Företagets representanter hävdar att aktionen innebar ett inte obetydligt produktionsbortfall.

Uppsägningen av VAT-avtalet ska slutgiltigt avgöras i en medlemsomröstning. Om Verkstadsklubbens medlemmar säger nej till att säga upp avtalet så dras varslet tillbaka.
Fakta

Vild strejk på Volvo i Umeå

[[nid: view_mode=inlinenode]]