Hoppa till huvudinnehåll
Av

Tomma sosselöften till långtidsarbetslösa i Fas 3

I måndags var det tre år sedan riksdagen beslöt att stoppa nya placeringar i Fas 3. Men placeringarna har bara fortsatt och förvirringen om vad som händer efter valet är närmast total. Är Fas 3 redan avskaffad, kommer den att bli avskaffad – eller fortsätter allt som förut efter valet?


I juni 2011 vann oppositionen S-MP-V en omröstning i riksdagen där regeringen uppmanades att stoppa placeringarna av arbetslösa i Fas 3.

Regeringen reagerade rätt snart på riksdagsbeslutet. I budgeten för året 2012 stod Fas 3 inom parentes och i stället kallades det sysselsättningsfasen.

Däremot har regeringen inte följt riksdagsmajoritetens uppmaning att stoppa anvisningen av ytterligare personer till det omdöpta Fas 3.

Snarare tvärt om. Om man bortser från namnbytet till sysselsättningsfasen så har verksamheten ökat från att 2011 gälla cirka 27 000 personer till att 2013 omfatta 34 000 personer.

Socialdemokraterna har nu gått ut stort med löftet att avskaffa Fas 3 i fall de får regeringsmakten. Det har till och med förekommit försök att ge intryck av att Fas 3-arna ska kunna välja att få jobb med anställning i stället.

Ylva Johansson är ansvarig för Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik. På sin blogg 3 juni skriver Johansson: ”Vi avser att avskaffa Fas 3. Människor som idag befinner sig i denna ’sysselsättning’ utan lön ska istället erbjudas antingen utbildning eller anställning med avtalsenlig lön. Vi vill inrätta nya jobb med statlig finansiering inom kommuner, landsting och ideell sektor - vi kallar dem extratjänster. Extratjänster är riktiga jobb som ska följa kollektivavtal och där man utför riktigt arbete som behövs.”

Extratjänsterna lanserades i socialdemokraternas budgetmotion 2014. Där framgick att det bara rör sig om 20 000 extratjänster. Antalet som befinner sig i Fas 3 är 34 000. Återstoden 14 000 hänvisas till studier eller intensifierad arbetsförmedling.

Det Ylva Johansson inte skriver om är de arbetslösa som inte befinner sig just i Fas 3, men som ändå är tvungna att utföra reguljära jobb utan anställning och utan annan ersättning än a-kassa, aktivitetsstöd eller socialbidrag.

I fall vi nöjer oss med Arbetsförmedlingens rapportering handlade det 2012 om ungefär 109 000 personer, inklusive de i Fas 3. Arbetsmiljöverkets statistik över arbetsolyckor bland icke anställda tyder på att det handlar om avsevärt fler. Men enligt Arbetsförmedlingens statistik var det alltså ytterligare omkring 70 000 arbetslösa som arbetade utan anställning, förutom dem i Fas 3. Vad ska hända med dem?

Socialdemokraternas forskningskommission har i rapporten ”Arbetsmarknadsreformer för jobb och välfärd” ett förslag om att skapa samhällsjobb. Detta är troligen vad som kommer att ersätta Fas 1 och 2 och för dem i Fas 3 som inte lyckas få någon extratjänst.

I rapporten står om samhällsjobben: ”Personer som trots aktiva åtgärder fortfarande är arbetslösa efter ett år bör erbjudas samhällsjobb i offentlig sektor. Sådana jobb kan också fungera som ett sätt att testa arbetsviljan. Samhällsjobb bör vara på deltid för att behålla incitamenten för att söka efter reguljär sysselsättning. Ersättningen för programdeltagarna bör vara tillräckligt hög för att minimera behovet av kompletterande försörjningsstöd men inte så hög att den eliminerar drivkrafterna att söka efter reguljär sysselsättning.”

Det finns vissa skillnader mellan detta och den nuvarande Jobb och utvecklingsgarantin, både Fas 1, 2 och 3.

• För det första skall samhällsjobben enlig förslaget bara få förekomma i offentlig sektor. Plus den ideella, vilket framgår av budgetmotionen.
• För det andra är Jobb och utvecklingsgarantin som regel heltid.

Vad gäller ersättningen är det svårt att avgöra vad skillnaden kan komma att bli. Jobb och utvecklingsgarantin ger i vissa fall inte ens rätt till aktivitetsstöd, vilket gör att många yngre deltagare hänvisas till socialtjänstens försörjningsstöd.

Ersättningen för samhällsjobbarna skall däremot ”minimera behovet av kompletterande försörjningsstöd”.

Aktivitetsersättning till deltagare i Jobb och utvecklingsgarantin som är över 25 år och inte har a-kassa är 223 kronor/dag, vilket ger ungefär 5000 kronor/månad. Den formulering som beskriver samhällsjobben verkar i stället garantera en nivå lägst lika med försörjningsstödet. Riksnormen för detta ligger i år på 3880 kronor/månad och vanligen med också bostadskostnaden betald.

På det hela taget kan man därmed och paradoxalt nog svara ja på alla tre frågorna i ingressen.

• Fas 3 har redan avskaffats. Det heter numera Syselsättningsfasen.
• Fas 3 kommer att avskaffas i fall det blir regeringsskifte. Socialdemokraterna kommer att skapa 20 000 extratjänster med anställning.
• Fas 3 kommer att fortsätta även i fall det blir regeringsskifte. Fast under ytterligare ett nytt namn: Samhällsjobb – där ersättningsnivån skall ”minimera behovet av ytterligare försörjningsstöd”.
Fred Torsander
Fakta

Tomma sosselöften till långtidsarbetslösa i Fas 3

[[nid: view_mode=inlinenode]]