Hoppa till huvudinnehåll
Av

Tetra Pak i Lund lägger ner

Tetra Pak i Lund lägger ner sin produktion av förpackningar och alla 250 arbetare sägs upp. Detta trots miljardomsättning och en vinst på hundratals miljoner. Kommunisterna i Lund vill lyfta diskussionen om jobben till en högre nivå.


I onsdags förra veckan samlade Tetra Pak Packaging Material sina anställda till informationsmöte. Samtliga 250 arbetare i dryckesförpackningsfabriken i Lund varslas, och tillverkningen läggs ner.

– Tetra Pak är ett oerhört rikt och framgångsrikt företag. Ett av de världsledande inom förpackningsindustrin, säger Nils Littorin från Kommunistiska Partiet i Lund. Det handlar inte om att produktionen inte är lönsam, utan att den inte är lönsam nog.

Många av dem som blir av med sina arbeten är i femtioårsåldern, och har jobbat hela sina liv på Tetra Pak. Endast ett fåtal av dem, om ens någon, kan räkna med andra tjänster inom Tetra Pak.

– Samhället borde ta till vara på deras kunnande genom att ta över produktionen, om inte den här kapitalisten tycker det är lönsamt.

Fabriken har legat på samma plats i Lund sedan slutet av 1950-talet. Tidigare diskussioner om nedläggning har avbrutits för att fabriken ansetts ha ett historiskt värde.

Nedläggningen av Tetra Paks förpackningsproduktion är bara den senaste av flera neddragningar i Lund. De senaste åren har staden sett hundratals uppsägningar från de två stora arbetsgivarna Astra Zeneca och Sony Ericsson.

– Det är klart att det är ett hårt slag för Lund, men också för Sverige, säger Nils Littorin. Om produktionen fortsätter flytta utomlands, hotar det Sverige som industrination.

Den nedlagda produktionen på Tetra Pak kommer troligen flyttas till Frankrike, Italien eller Spanien, där företaget har högre försäljning. I Asien ökar man sin produktion. Under presskonferensen där varslen offentliggjordes skyllde Tetra Paks vd Jerry Bengtson den minskade försäljningen på finanskrisen. Istället för juice och mjölk, dricker folk mer smaksatt vatten på flaska. Som om vattenflaskor skulle vara billigare än mjölkpaket.

2013 redovisade Tetra Pak en omsättning på nästan 16 miljarder, och en vinst på 369 miljoner kronor till den stenrika ägarfamiljen Rausing. Det är en nedgång från föregående år, men ändå en mångmiljonvinst. 2012 gjorde man en enorm vinst på 492 miljoner. Trots det fick 220 personer lämna företaget i början av 2013.

Det finns enligt Nils Littorin fog för Lunds politiker att skarpt ifrågasätta om nedläggningen är berättigad.

– Kommunen har stöttat företagen något enormt, bland annat genom satsningar på infrastruktur. Tetra Pak har till exempel fått en egen motorvägsavfart.

Planerna för att rädda jobben lyser dock med sin frånvaro från såväl det moderata styret som den socialdemokratiska oppositionen. Oppositionsrådet Anders Almgren (S) vill att samhället ska sätta in fler ”åtgärder för att stärka förutsättningarna för den svenska industrin”.

Socialdemokraterna i Lund vill alltså lösa problemen genom att ge ännu mer pengar till arbetsköparna som trots alla bidrag ändå flyttar jobben utomlands. En omflyttning av offentliga medel till privat kapital.

Nils Littorin vill att diskussionen om Tetra Pak ska lyftas till en högre nivå.

– Vill samhället fortsätta avindustrialisera Sverige? Den frågan diskuteras över huvud taget inte.