Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Svårare att ställa krav på arbetsmiljö”

Arbetsmiljöverkets lokalkontor i Gävle stängs vid årsskiftet och arbetet ska skötas från distriktskontoret i Falun nio mil bort. Ännu ett exempel på hur arbetarskyddet försämras under högeralliansens år vid makten.


Moderaternas paroll: ”Nya arbetarpartiet” är en fars. Arbetslivsinstitutet är nedlagt och Arbetsmiljöverket får allt mindre resurser, samtidigt som arbetsskadorna blir allt fler och allvarligare. Proletären skrev nyligen om Gustaf Seppelin Solli som skadades för livet vid Nordkalk i Luleå.

Enhetschefen Karin Lagerkvist på Arbetsmiljöverkets lokalkontor i Gävle säger: ”Våra årliga besparingskrav är två procent. Vi får mindre och mindre anslag.”

Kontoret i Gävle läggs ner nästa år, vilket drabbar arbetsmiljön i regionen. År 2006 fanns 389 arbetsmiljöinspektörer i landet. I dag är det 251 och blir allt färre. Redan idag hinner inspektörerna bara besöka 10 procent av alla företag i regionen.

Vi talar med Kjell-Åke Eriksson som är arbetsmiljöansvarig och regionalt skyddsombud för Byggnads GävleDala som har 8000 medlemmar.

– Vi måste ta hänsyn till den alltmer ökande arbetstakten på byggena. Vi måste ha stöd från en myndighet i ryggen. Vi behöver ett starkt Arbetsmiljöverk. Det nuvarande blir tyvärr allt mer avlövat.

– Jag brukar vid våra kurser hänvisa till Arbetsmiljölagen första paragraf andra kapitlet, säger Kjell-Åke Eriksson. ”Arbets-miljön skall vara tillfredsställande med hänsyn till arbetets natur och den sociala och tekniska utvecklingen i samhället.”

– Vi måste därför sätta arbetsmiljön i fokus, speciellt som vi börjat få en flytande pensionsålder. Vi måste anpassa verksamheten så att arbetstagarna kan jobba några år längre. Speciellt i fysiskt tunga jobb måste de fackliga villkoren anpassas till detta.

Ett annat problem som Kjell-Åke Eriksson pekar på är att byggena ständigt förändras. Det går inte att vänta på med bevakningen av en fråga i tre veckor. Bygg-inspektionerna måste ske regelbundet, ofta omedelbart.

Kommunisten Andreas Larsson är lokalt skyddsombud och arbetar som förskollärare i Gävle. Han är just nu sjukskriven.

– Vi har arbetskamrater som har stressrelaterade psykosociala problem. Många bryter ihop och kan förlora flera år som sjukskrivna. De kan få livslånga problem. Psykosocial hjälp skulle minska kostnaderna för sjukskrivningar och förtidspensioneringar, säger Anders Larsson.

– För att bedriva skyddsarbete behöver vi tydliga statliga arbetsmiljökrav och stöd från Arbetsmiljökontoret. Vi måste hänvisa till kontoret för påtryckningar mot kommunen som arbetsgivare. Då Arbetsmiljöverket i Gävle läggs ner blir det svårare att driva våra arbetsmiljökrav.
Torbjörn Björkman
Fakta

”Svårare att ställa krav på arbetsmiljö”

Arbetsmiljöverket
  • Kapitalisterna har ansvar för arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket kontrollerar den på uppdrag av regeringen.
  • Arbetsmiljöverket är den myndighet skydds-ombuden tar stöd ifrån vid konflikter med kapitalisterna.
  • 2006 gjordes 40000 tillsynsbesök av landets 389 inspektörer. Sedan minskade anslagen.
  • Enligt FN-organet ILO ska det finnas en inspektör per 10000 anställda. Sverige är nere i 0,6.
  • Arbetsmiljöverket gör inte längre oanmälda inspektioner och syns nästan inte alls på arbetsplatserna, vilket landets skyddsombud är mycket kritiska till.
[[nid: view_mode=inlinenode]]