Hoppa till huvudinnehåll

Stor frustration efter återgången till åttatimmarsdag

– Alla som jobbar ska ha sex timmar med bibehållen lön, tycker Ulrika Södergren från Svartedalens äldreboende, där personalen hade det på prov i två år.

Ulrika Södergren

Försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende är nu nerlagt. Personalen som under två års tid fick pröva på arbetstidsförkortningen har från och med årsskiftet återgått till ”den normala åttatimmarsdagen”. Men de jag träffar på arbetsplatsen visar ingen tillfredsställelse över detta. Tvärtom, besvikelse och frustration är det jag möter från flera av dem.

Jag får en pratstund med Ulrika Södergren på avdelningens kontor.

– Jag började jobba här när jag var 18 år. Jag har varit här i 33 år och nu, när vi gått tillbaka till åtta timmar, känner jag att jag inte orkar jobba heltid fram till pensionen. Riktigt trött är jag och jag blir inte piggare när kuvertet om pensionen kommer, tvärtom. Jag vet vad deltid kommer att innebära ekonomiskt. Med sex timmar hade det varit annorlunda.

– Har man inte varit med om det vi upplevt under två år, kanske det är svårt att förstå att tio timmar färre i veckan spelar en stor roll. Men det gör det, det är en enorm skillnad. Det är återhämtningen som betyder så mycket. Att vi som arbetar inte behövde uppleva stress och känna av värk gjorde ju också att de gamla blev lugnare och mådde bättre. Vi genomförde betydligt fler aktiviteter med de gamla och aktiviteter utanför boendet ökade ordentligt. De mådde bra och det gjorde vi också. Vi orkade också mycket mer på fritiden. Detta är väldokumenterat i den forskning som gjordes. Långtidssjukskrivningarna minskade men vad som händer med det nu får vi se.

• Motståndarna till projektet säger att det är för höga kostnader. Vad säger du om det?
– Till en början kostade det ju, eftersom fler behövde anställas och det var en sak som var riktigt bra med projektet, att fler fick jobb.

– De som säger att arbetstidsförkortning blir för dyrt har ju alltid sagt så. När arbete på lördagar togs bort sa de att Sverige skulle gå under. Sverige gick inte under, men det handlade ju egentligen om deras motstånd mot åttatimmarsdagen.

– Om man tänker större än bara denna arbetsplats, skulle sex timmar betyda att väldigt många människor kan få jobb och slippa gå arbetslösa. De stora kostnaderna för samhället, alltså kostnaderna för arbetslösheten, skulle gå ner rejält tror jag.

– Egentligen vill jag att alla som jobbar skall ha sex timmar med bibehållen lön, men någonstans måste man väl börja och i äldreomsorgen här i stan är det riktigt illa. Folk vill ju sluta för att de inte orkar. Detta verkar min fackförening, Kommunal, strunta i. De har inte drivit kravet på sextimmarsdag. Om de skall arbeta för oss medlemmar, och det skall de ju, måste de höras och synas med kravet som så många av oss har.

– Politikerna i Göteborgs fullmäktige pratar mycket om den höga sjukfrånvaron i äldreomsorgen och hur svårt det är att rekrytera personal och de är så väldigt bekymrade. Men om det nu är så att de verkligen vill förbättra situationen, så genomför arbetstidsförkortningen då, i hela äldreomsorgen!