Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Sådana företag borde kommunen inte ha något att göra med”

– Det borde vara krav på kollektivavtal vid upphandling, säger bygglärare som jobbar i kläder från ett företag utan kollektivavtal. Göteborgs Stad köper arbetskläder för tiotals miljoner från företaget.


Företaget Sikab levererar arbets- och skyddskläder till hela Göteborgs Stad, ett kontrakt värt cirka 45 miljoner kronor. Men deras elva anställda arbetar inte under kollektivavtal.

– Det känns inte alls bra. Sådana företag borde kommunen inte ha något att göra med, säger Jari Oinonen. Han arbetar som plåtslagarlärare på Bräckegymnasiet i Göteborg, Sveriges största byggymnasium, där både lärare och elever får sina arbetskläder från Sikab.

– Kommunen borde föregå med gott exempel i sina upphandlingar, för om det offentliga inte tar sådan hänsyn vid upphandling, varför skulle då privata företag bry sig om att teckna kollektivavtal?

Hans arbetskamrat Kjell Johansson håller med.

– Man kan ställa alla möjliga krav på miljö och fairtrade men att de som jobbar åt företaget ska ha kollektivavtal, det går tydligen inte, säger han upprört.

Upphandlingen av de inköp för cirka 20 miljarder kronor som Göteborgs Stad gör varje år sköts av kommunala Upphandlingsbolaget. Där är de medvetna om att Sikab inte har kollektivavtal men säger att svensk lagstiftning inte tillåter att de ställer krav på kollektivavtal.

Däremot hänvisar Upphandlingsbolaget till att de har gjort försök med en modell där de ställer krav på ”kollektivavtalsenliga villkor i vissa upphandlingar”, vilket de också tänker fortsätta med.

Den 1 september släpptes en statlig utredning som haft som syfte att komma med förslag på hur EU:s upphandlingslagstiftning kan kombineras med svensk arbetsmarknadsmodell. Uppdraget från regeringen var att analysera hur tydliga krav på ”villkor enligt kollektivavtal” som går att ställa utan att bryta mot EU:s upphandlingslagstiftning.

Upphandlaren får alltså inte kräva kollektivavtal men enligt rapporten finns det utrymme för vissa arbetsrättsliga villkor. Dessa ospecificerade krav kallar man för ”kollektivavtalsenliga” villkor.

Kjell Johansson låter sig inte imponeras.

– Hela upphandlingssystemet bygger ju på att billigast vinner och bakom ett billigt anbud finns ju pressade kostnader, ofta lönekostnader. Klart att de företag som har sjyssta villkor och kollektivavtal har svårt att lägga lägst anbud.

Jari Oinonen fortsätter.

– Visst är det bra att spara på kommunens pengar men inte till vilket pris som helst.