Hoppa till huvudinnehåll
Av

Rea på arbetskraft

Ungdomsarbetslösheten ligger nu på över 20 procent. Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka och sedan 2000 har 150 000 enkla jobb försvunnit. Samtidigt har bidragsjobben exploderat. Åtgärder som sällan leder till riktiga arbeten men som gynnar arbetsköparnas behov av billig och flexibel arbetskraft.


Alliansen har genomfört en rad arbetsmarknadspolitiska åtgärder och experiment. Arbetslinjen skulle ställa krav på de arbetslösa och fler skulle motiveras att ta sig i kragen och fixa sig ett jobb, men det var Socialdemokraterna som först införde bidragsarbete med den så kallade aktivitetsgarantin och ändringen av socialtjänstlagen 1998.

Tvång och kontroll har inte visats sig vara lösningen på arbetslösheten. Lösningen ligger inte heller i traineejobb, extratjänster eller praktikplatser.

Att tillhandahålla företag och kommuner med gratis arbetskraft är vad det egentligen handlar om. Den statliga rean har gjort arbetsköpare ointresserade av arbetskraft till fullpris. Det finns förmedlingar som enbart förmedlar arbetskraft med bidrag.

Även om det låter bra, att låta långtidsarbetslösa hjälpa till i välfärden, så handlar det inte om verkliga jobb eller utbildning då de som arbetar i vård, skola och omsorg knappast har tid eller möjlighet att ge den handledning som krävs. Inte heller finns det utsikter att få arbete då högre utbildning krävs.

Den rödgröna regeringens viktigaste insats som vänder sig till ungdomar kallas 90-dagarsgarantin och innebär jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar. Det handlar egentligen om ytterligare en nysatsning på tvingande åtgärd där bidrag ska hålla de unga sysselsatta.

Inte heller det hårt kritiserade Fas 3 kommer att försvinna inom rimlig tid. Löfvens regering har lovat att Fas 3 ska avskaffas, ”så småningom” och ”succesivt”.

I realiteten kommer åtgärden att fortsätta och nya arbetslösa tvingas tacka ja till åtgärden som skapat en mångmiljardindustri av att sysselsätta arbetslösa med bidrag. Skattepengar har gått rakt ner i privata kapitalisters fickor.

Nya hårdare regler väntar för arbetslösa nästa år. Det handlar om den grupp arbetslösa som får aktivitetsstöd.

Missar man möten eller glömmer att lämna in sin aktivitetsrapport i tid straffas den arbetssökande ekonomiskt. Handlar det om upprepade gånger blir den arbetslöse helt utan ersättning i upp till 45 dagar.

Efter fem prickar dras inte bara ersättningen in i 45 dagar utan ersättningen sänks också till 223 kronor per dag och den låga nivån ligger sedan kvar hela arbetslöshetsperioden. De som får ersättning från a-kassan har liknande regler som infördes redan förra året.

Arbetsförmedlingen är mer av en resurs för arbetsköparna och där ska det satsas mer pengar, liksom på utvecklingen av de så kallade e-tjänsterna som är ett sätt att underlätta kontrollen av de arbetslösa. Samtidigt läggs 100 kontor ner.

Fler kommuner anammar också den så kallade Landskronamodellen som innebär att socialbidragstagare krävs på en motprestation för att få socialbidrag. Inga tydliga riktlinjer har tillkännagetts för kommunerna och forskning visar att den här sortens krav på motprestation inte gör människor mer motiverade. Tvärtom fungerar det kontraproduktivt. Det är nog den allra värsta formen av gratisarbete. Det ger signaler om att ”den som inte arbetar ska inte heller äta”. Ett förnedrande kravsystem som knäcker snarare än hjälper. Arbetslöshet och fattigdom utmålas som den enskildes eget fel.

Därmed fortsätter arbetslinjen där moraliska och individuella aspekter läggs på den arbetslöse medan konkurrensen om jobben skapar en marknad för kapitalisterna där de kan tillgodose sina behov av arbetskraft utan att betala.
Fakta

Rea på arbetskraft

Olika bidragsjobb ger arbetsköparna billig arbetskraft
  • Nystartsjobb: En arbetsgivare som anställer en person som varit arbetslös en längre tid, från sex månader, i minst ett år får arbetsgivaravgiften eller dubbla arbetsgivaravgiften, upp till 63 procent av lönen, betald.
  • Lönebidrag: Arbetsgivare som anställer en person med nedsatt arbetsförmåga kompenseras och får en stor del av lönen utbetald i upp till fyra år.
  • Instegsjobb: Arbetsgivare som anställer nyanlända invandrare får upp till 80 procent av lönen utbetald. Stöd, handledning och svenskundervisning ska erbjudas av arbetsgivaren.
  • Särskilt anställningsstöd: Arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös i jobb- och utvecklingsgarantin får upp till 85 procent av lönen betald och ersättning för handledning.
  • Fas 3: Infaller efter 450 dagar i jobb- och utvecklingsgarantin. Fas3-anordnaren får 4950 kronor per dag för varje Fas 3-deltagare.
  • Landskronamodellen: Arbete i kommunal verksamhet mot socialbidrag.