Hoppa till huvudinnehåll
Av

PTK förhandlar bort Las i nytt avtal

Privattjänstemannakartellen PTK förhandlar med Svenskt Näringsliv om ett nytt omställningsavtal där huvudregeln sist in - först ut i Las kommer att tas bort i utbyte mot vad som kallas omställningsstöd, rehabilitering och kompetensutvecklingen.


Därmed blir det arbetsköparen som själv kan bestämma kompetenskrav och dessutom avgöra vem som uppfyller dem. I praktiken betyder det att Lagen om anställningsskydd skrotas när företag kan anställa och avskeda folk precis hur de vill efter eget tycke.

Förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och PTK inleddes i september 2012. Men avtalsrörelsen kom i mellan och förhandlingarna ajournerades den 19 december 2012, för att sedan återupptas i oktober i år med målet att det så kallade omställningsavtalet ska vara klart innan årsskiftet.

Avtalet omfattar 32 000 företag och 700 000 privatanställda tjänstemän i 26 fackförbund i Sverige. Ett genombrott för arbetsköparna att skrota sist in - först ut kommer att förändra villkoren på hela arbetsmarknaden, till stor skadad för alla arbetstagare.

Regeln om turordning vid uppsägning är en grundbult för tryggheten för alla anställda. Att rucka på den ordningen är en mycket känslig fråga och därför är förhandlingsdelegationen i PTK och Svenskt Näringsliv förtegna om vart det barkar.

Men facktidningen Arbetet har lyckats komma över utkastet till det nya avtalet som Svenskt Näringsliv lämnat till PTK. Enligt lagen om anställningsskydd får arbetsgivare på arbetsplatser med färre än tio anställda i dag undanta två arbetstagare från turordningen.

Enligt Arbetet har arbetsgivarna i förhandlingarna med PTK nu fått gehör för att i avtal luckra upp reglerna. I dokumentet sägs att arbetsköpare ska få undanta utvalda tjänstemän från turordningen på varje driftsenhet, och det oavsett hur stort företaget är.

Då antalet driftsenheter inte är begränsade kan det bli många undantag på varje företag. Och det är arbetsköparen som avgör om parterna inte blir överens hur många turordningskretsar det ska få finnas på arbetsplatsen. Arbetet citerar följande ur avtalsförslaget paragraf 4:

”Om den fackliga motparten efter en diskussion om indelning i organisatoriska enheter har en annan uppfattning än arbetsgivaren […] bestämmer arbetsgivaren om indelningen”.

Dessutom ska arbetsköpare få rätt att besluta om undantagen, även om facket protesterar mot den partiska utgallringen. Arbetsköpare ska utifrån kompetens också kunna välja mellan vilka tjänstemän som ska få fortsatt arbete eller inte.

Förhandlingarna är nu inne i ett avgörande skede. Utkastet från Svensk Näringsliv är förvisso ett förslag, men PTK har redan på ett tidigt stadium förklarat att de är beredda att diskutera turordningsregler vid uppsägning med Svenskt Näringsliv.

Alltså det som kapitalister alltsedan Las tillkomst 1974 har försökt att punktera med olika finter. Faller PTK undan för denna attack från SN är det bara en tidsfråga innan turordningsregeln och hela Las skrotas även på övriga delar av arbetsmarknaden.
Fakta

PTK förhandlar bort Las i nytt avtal

Las under attack
Detta är Las
  • 1974 antog riksdagen den första allmänna lagen om anställningsskydd, Las. Lagen skyddar arbetstagare vid uppsägning och avskedanden. I och med denna lag upphävdes arbetsköparnas rätt att fritt anställa och avskeda folk.
  • Lagen om anställningsskydd reglerar bland annat: anställningsform, avgång och pension, företrädesrätt till nyanställning, turordning vid uppsägning samt lön under uppsägning.
  • Källa: LO, Svensk Näringsliv
Svenskt Näringslivs förslag
  • I avtalsförslagets paragraf 4 från Svenskt Näringsliv exemplifieras det hur och vilka turordningskretsar som kan bli aktuella när det gäller tjänstemän med i huvudsak likartade arbetsuppgifter:
  • Kontorsservice kan utgöra en turordningskrets, som är skild från mer rutinmässiga arbetsuppgifter inom det administrativa området.
  • Kvalificerade arbetsuppgifter inom forskning och utveckling kan utgöra en turordningskrets, som är skild från laboratorer som utför mer rutinbetonade arbetsuppgifter.
  • Programmerare kan utgöra en turordningskrets, som är skild från systemoperatörer.
  • Receptionister kan utgöra en egen turordningskrets, som är skild från telefonister.
  • Försäljare kan utgöra en egen krets, som är skild från marknadsförare.
  • Källa: Arbetet