Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Nu måste byggnadsarbetarna mobiliseras”

– Fackets och kollektivavtalets ställning står på spel, åtminstone inom branscher som utsätt för lönedumpning, säger Dennis Andersson, snickare och medlem av Kommunisternas partistyrelse.


• Byggnads har varslat om strejk med krav på att teckna ett huvudentreprenörsavtal. Förklara vad striden handlar om.
– Ett huvudentreprenörsavtal innebär att det företag som ansvarar för ett bygge görs ansvarigt för alla underentreprenörerna som de har anlitat.

– Idag finns en medveten lönedumpning från de stora byggföretagen. Om till exempel Skanska får en byggnation av ett flertal bostadshus så anlitar de en underentreprenör som i sin tur anlitar en eller flera underentreprenörer. Längst ner i kedjan finns oseriösa bolag som anlitar importerad arbetskraft från Östeuropa. För att få ordning och reda i branschen har Byggnads varslat om strejk för att tvinga Byggarbetsgivarna, BI, till ett avtal.

• Frågan om avtalet har varit på bordet i tidigare avtalsrörelser. Varför driver Byggnads frågan så hårt först nu?
– I avtalsrörelsen 2013 krävde medlingsinstitutet att Byggnads och BI skulle lösa frågan. Lösningen blev ett avtal med en så kallad partsgemensam grupp för att skapa ordning och reda inom branschen. Under ett år av samtal inom gruppen har arbetsgivarna varit fullkomligt ointresserade av att ordna ett avtal.

– Byggnads är tvungna att agera för att behålla sin ställning som facklig organisation. Arbetsgivarna är inte intresserade av att följa kollektivavtalet eftersom den fria rörligheten inom EU möjliggör lönedumpning. Därför är det bra att Byggnads varslar om strejk, men samtidigt är hela situationen en följd av EU-inträdet som förbundet stödde vid folkomröstningen 1994.

• När vi diskuterar EU, hur har inträdet påverkat byggbranschen?
– Den fria rörligheten har varit avgörande. Utan den hade lönedumpningen varit svårare att genomföra. EU:s regelverk har efter inträdet satt den svenska modellen ur spel. Det tydligaste exemplet är Laval-domen som förbjöd facket att vidta stridsåtgärder mot företag som inte följer svenska kollektivavtal.

– Huvudentreprenörsavtalet kan bli ett sätt att gå runt Laval-domen. Eftersom huvudentreprenören blir tvungen att ta ansvar för hela kedjan på ett bygge. Då kan Byggnads kräva avtalsenliga rättigheter för alla, även om de utländska arbetarna inte är medlemmar i facket.

• Kommer byggkapitalet verkligen låta sig begränsas av fackets krav?
– Här finns den avgörande frågan. Varför ska BI vika ner sig när hela samhällsutvecklingen gynnar kapitalet? Det behövs en stark arbetarkamp på arbetsplatserna för att sätt kraft bakom ett huvudentreprenörsavtal. För ska Byggnads lyckas så krävs det att Sveriges byggarbetare mobiliseras.

– Då räknar jag även in elektrikerna och målarna som har egna fackförbund. Situationen är så pass allvarlig. Fackets och kollektivavtalets ställning står på spel, åtminstone inom branscher som utsätt för lönedumpning.

• Hur ser du som kommunistisk byggnadsarbetare på Byggnads agerande kring varslet?
– Byggnads borde lita till oss medlemmar och ställa förslag i förhandlingar till omröstning. Vi här nere vill ha ordning och viker inte oss en tum. Meningen med fackföreningen är att vi håller ihop mot byggföretagen. Oavsett vad byggföretagen och medlarna säger kan vi vinna om vi just håller ihop. Byggnads ledning får inte svika oss denna gång.
Erik Pettersson
Fakta

”Nu måste byggnadsarbetarna mobiliseras”