Hoppa till huvudinnehåll
Av

Miljardvinsterna inte stora nog – Electrolux flyttar produktionen från Mariestad

Trots vinster på flera miljarder kronor flyttar vitvarujätten Electrolux sin produktion av kyl- och frysskåp från Mariestad till Ungern och 250 personer riskerar att bli arbetslösa.


I förra veckan fick de anställda på Electrolux fabrik i Mariestad beskedet att den nuvarande produktionen kommer flyttas till Ungern. Produktionen i Mariestad ska fasas ut i tre steg med start i januari 2016, och under första kvartalet 2017 ska produktionen vara helt förlagd i ungerska Nyiregyhaza.

Under flytten ska de anställda i Mariestad börja tillverka torkskåp och därför berörs inga anställda förrän tidigast i oktober 2016. Frågan är hur stor tröst det är för de arbetare som fick beskedet om flytten precis innan semestern. Hur framtiden sedan ser ut är ännu oklart. Det återstår att se hur långvarig den aviserade tillverkningen av torkskåp blir i Mariestad.

Electrolux har haft tillverkning i Mariestad i över femtio år och har länge varit en dominerande arbetsgivare i trakten. Det är kyl- och frysskåp som produceras här och enligt verkstadsklubbens ordförande Monica Annala går produktionen med vinst, men inte tillräckligt för företaget.

Om hela produktionen av kyl- och frysskåp läggs ner drabbar det 250 anställda, varav drygt 200 är kollektivanställda och knappt 50 tjänstemän. De cirka 40 anställda vid Electrolux Logistics lager i Mariestad berörs inte.

Electrolux motiverar flytten till Ungern med den sjunkande efterfrågan på kylskåp och att produktionskostnaden per enhet är fem gånger så hög i Mariestad jämfört med i Nyiregyhaza. Efterfrågan på kylskåp i Europa har enligt Dagens Arbete sjunkit med 15 procent sedan 2007, och konkurrensen har gjort att priserna sjunker med 3 procent om året.

Siffrorna kanske ser dystra ut men det finns inga anledningar till ledsna miner för Electrolux ägare. Vinsten för fjärde kvartalet hamnade på nästan 1,3 miljarder kronor. För hela 2014 var vinsten före skatt nästan 3 miljarder, och de senaste fem åren har Electrolux gjort en sammanlagd vinst på svindlande 15,5 miljarder kronor.

De senaste femton åren har Electrolux successivt flyttat sin produktion från Sverige, Västeuropa och USA till låglöneländer i Asien, Östeuropa och Latinamerika.

I Sverige har Electrolux utöver Mariestadanläggningen även tillverkning i Ljungby, medan fabrikerna i Alingsås, Västervik och Motala lades ner 1997, 2004 respektive 2010.

Att Electrolux flyttar utomlands för att spara pengar trots mångmiljardvinsten är upprörande i sig. Den minnesgoda läsaren minns också att Proletären tidigare rapporterat att koncernens vd Keith McLoughlin är folkbokförd på femstjärniga Grand Hotel i Stockholm i ett de luxe-rum med det ordinarie priset 4800 kronor per natt.

Keith McLoughlin orsakade även ilska 2010 när media rapporterade att han som nyligen tillsatt vd skulle få en lön på 74,5 miljoner kronor. De anställda på Electrolux fick samtidigt nöja sig med avtalsenliga löneökningar på 0,7 procent.

För att motverka att produktion och jobb flyttas utomlands krävs ett förbud mot att samhällsnyttig produktion flyttar utomlands. Om förbudet bryts ska staten gå in och konfiskera verksamheten.
För att just nu rädda de hotade jobben i Mariestad krävs det att arbetarna agerar och tar strid för sina jobb.

”Håll vad ni lovat, Electrolux!”


– Det är vi som jobbat ihop deras vinst, så nu är det dags att de betalar tillbaka till Mariestad, säger verkstadsklubbens ordförande Monica Annala till Proletären.

Stämningen på golvet är dämpad efter att beskedet om att Electrolux flyttar produktionen av kyl och frys till ungerska Nyireyhaza, men det var ingen överraskning.

– Vi visste att något var på gång men inte hur och i vilken omfattning, säger Monica Annala. Redan förra året fick vi veta att Electrolux planerade en utfasning av produktionen, men vi fick ingen tidsplan.

Inför flytten har arbetarna börjat göra överskåp och i slutet av året ska de också tillverka torkskåp, men hur länge den verksamheten kan fortsätta är oklart.

– Vi vet att det finns intressenter på verksamheten men vi har inga garantier. Vi hoppas att Electrolux håller vad de lovat och gör vad de kan för att säkra jobben.

Monica Annala berättar att en nedläggning i Italien blev dyr för Electrolux när arbetarna tog strid för jobben. Det är detta som företaget nu vill att de anställda i Mariestad ska betala.

• Kan inte ni också strejka då?
– Jo, men det får vi inte göra. Vi är ju ju bundna av kollektivavtalet.
Fakta

Miljardvinsterna inte stora nog – Electrolux flyttar produktionen från Mariestad

Electrolux
  • En av världens största tillverkare av vitvaror.
  • Bildades 1919.
  • Huvudkontor i Stockholm.
  • I Sverige har Electrolux produktion i Mariestad och Ljungby.
  • Fabrikerna i Alingsås, Västervik och Motala lades ner 1997, 2004 respektive 2010.
  • Omsättning 2014: 112, 1 miljarder kronor.
Miljardvinster
  • Mellan 2010 och 2014 gjorde Electrolux en vinst på 15,5 miljarder kronor före skatt.
  • Vinsten år för år:
2014: 3 miljarder 2013: 904 miljoner 2012: 3,5 miljarder 2011: 2,8 miljarder 2010: 5,3 miljarder