Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Lönesänkningar i Gävleborg – Chefer festade för 2,4 miljoner

– Det är en ful konstruktion, säger ambulanssköterskan Rasmus Bjerén om besparingarna inom ambulanssjukvården i Gävleborgs län. En tiondel av arbetsstyrkan har redan sagt upp sig i protest och värre konsekvenser är att vänta.


I ett led att spara 4,5 miljoner kronor har ledningen för Gävleborgs län, med socialdemokraterna i topp, presenterat ett cyniskt förslag som innebär att alla anställda inom ambulanssjukvården får jourtid på natten och enbart ordinarie arbetstid vid uttryckningar.

Sparförslaget, som i praktiken innebär mer arbete för mindre pengar, har väckt stor ilska hos den redan överbelastade ambulanspersonalen.

– Det är en ful konstruktion, då jourtiden kostar 29,2 procent av ordinarie arbetstid. Det är ju exakt samma arbete men med lägre lön, säger ambulanssjuksköterskan Rasmus Bjerén till Proletären.

– Detta innebär ungefär en månads extra arbete per år.

Han berättar att det i nuläget har kommit in 27 uppsägningar, vilket motsvarar ungefär 10 procent av arbetsstyrkan.

– Det var sista droppen för många, de kände sig så överkörda. Några sa upp sig redan på förslagsnivå, när det väl klubbats började det regna in uppsägningar.

Arbetsbelastningen får också vårdrelaterade konsekvenser.

– Det finns forskning som visar på hotad patientsäkerhet i sådana här lägen, säger Rasmus Bjerén.

Som förtroendevald för Vårdförbundet, majoritetsfacket inom ambulanssjukvården, har han arbetat mycket med frågan de senaste månaderna. De har även fått andra fackförbund på arbetsplatsen med sig.

– Vi jobbar aktivt med detta hela tiden, bland annat i form av opinionsbildning. Vi har fått till en ordentlig mediedebatt i länet med våra uttalanden, säger Rasmus Bjerén.

Allt fler inser att den nuvarande situationen är fullkomligt ohållbar. I synnerhet nu när sommaren närmar sig. Det är en kritisk period på året för ambulans-personalen, med många utryckningar och personalkrävande insatser. Men regionledningen yrkar bara för vidare besparingar.

Ledningen lever dock inte som den lär. SVT Gävleborg kunde tidigare i år avslöja att regionens högsta höns roat sig kungligt på så kallade ”chefsdagar”. Under dessa slirkvällar har det bland annat bjudits på underhållning i form av jonglörer och symfoniorkestrar. Notan för förra årets chefsdagar gick på hisnande 2,4 miljoner kronor.

Att de ansvariga politikerna och tjänstemännen mörkar konsekvenserna av sparförslaget är också tydligt. De har bland annat felaktigt påstått att personalbristen, som är en konsekvens av alla uppsägningar, kan lösas med hjälp av inhyrda sjuksköterskor från kringliggande regioner.

– Då var det någon journalist som ringde till grannlänet för att se ifall det stämde, men de sa att det inte alls var fallet. De hade inga möjligheter att hjälpa oss med bemanning överhuvudtaget, säger Rasmus Bjerén.

Trots alla motgångar framhåller Rasmus Bjerén att kampen inte är över. Den folkliga opinion som fackförbunden lyckats bilda i frågan väger tungt.

De kommer fortsätta kämpa mot den oförstående ledningen, dess besparingar och hyckleri.

– Sista ordet är ännu inte sagt.
Fakta

Lönesänkningar i Gävleborg – Chefer festade för 2,4 miljoner

Ambulanserna i Gävleborg
  • Ambulanssjukvården i Gävleborg har ungefär 270 anställda. Av dem är cirka 120 organiserade i Vårdförbundet.
  • Regionen har 25 ambulanser till sitt förfogande. Dessa gör cirka 43.000 utryckningar per år.