Hoppa till huvudinnehåll
Av

Lönedumpning vid upphandling

Efter en kommunal upphandling där Samhall bjudit lägst har 60 städare i Alingsås tvingats lämna sina arbeten. Nu vill Samhall ha tillbaka 20 av dessa men på klart sämre villkor.


Samhall har tagit över städservicen efter företaget V-städ i kommunen, men nu visar det sig att Samhall tagit ett uppdrag de inte klarar att uppfylla.

Tjugo av de sparkade städarna har nu erbjudits anställning i Samhall, men bara på två månader, halvtid och med betydligt lägre lön.

Ett tydligt fall av lönedumpning vilket Kommunal också framhåller. Om de tackar nej riskerar städarna att förlora sin a-kassa.

– De vill tvångsanställa oss. Först tar de våra jobb och nu vill de att vi ska sjunka ännu lägre, säger Lena Sjöstrand till Kommunalarbetaren.

Med hjälp av sin handläggare på Arbetsförmedlingen övertalade hon a-kassan att ge dispens på grund av hur hon mådde psykiskt, men flera av Lena Sjöstrands kollegor arbetar nu åt Samhall på halvtid och med en lönesänkning på 3000 kronor i månaden. Kontrakten gäller i två månader.

Till en början var det inte alls tal om att städarna skulle kunna få arbete för Samhall. Eftersom Samhall anställer människor med funktionshinder var det inte aktuellt, men efter klagomål på städningen är nu de avskedade städarna efterfrågade igen. I praktiken har de inte mycket annat att välja på än att anta skambuden om de vill behålla sin a-kassa.

De uppsagda städarna sitter fast i en rävsax och riskerar vid varje ny upphandling att förlora sina arbeten.

Innan V-städ tog över var majoriteten av städarna anställda av kommunen, men fick följa med när kommunen sålde ut sin städ-verksamhet vid en tidigare upphandling. Huvudproblemet är att systemet för upphandling främst gynnar företag med aktivt profittänk. Samhall skapades för att ge meningsfullt arbete till personer med funktionsnedsättning. Kravet på prestation skulle vara lägre än på ordinarie arbetsplatser. Nu sätter Samhall vinsten främst, vilket fått många anställda med särskilda behov att bli sjuka av stress och ökad arbetsbelastning. 30 procent av de Samhallsanställda i Alingsås är i dag sjukskrivna.

Kommunens upphandling av Samhall innebär i praktiken att den personal som arbetat med att städa kommunens skolor, förskolor och övriga kommunala lokaler i över 15 år får gå. Där försvinner mycket kunskap och erfarenhet.
Städaren Lena Sjöstrand trodde att hon hade anställningstrygghet.

– Men så fort det går ut till upphandling så finns ju inte anställningstryggheten kvar, säger hon.

De flesta av de uppsagda städarna har tidigare varit anställda av Alingsås kommun, vilket aktualiserar frågan om konsekvenserna av kommunernas utförsäljning.

Det pågår ett smutsigt spel när kommunerna pressar priserna på städtjänster. Siffror visar att 63 procent av kommunerna har accepterat ett pris på under 200 kronor i timmen.

Det innebär att städfirmor måste använda sig av bidrag från exempelvis Arbetsförmedlingen, vilket cirka hälften gör för att kunna konkurrera. Alternativt att man struntar i att följa kollektivavtalen. Vartannat nytt städjobb 2013 var subventionerat av Arbetsförmedlingen.

Kommunerna dumpar priserna och staten ger bidrag till lönerna. Ett slags rundgång där förlorarna är de anställda och alla kommuninvånare som drabbas av den undermåliga städkvalitén. Bemanningsföretag, upphandlingar och underentreprenörer är alla en del av en aktiv politik som skapar en låglönemarknad där arbetare ställs mot arbetare.

Städbranschen är en lukrativ bransch för oseriösa företag. Lagen som skapar möjligheten för kommuner att lönedumpa är LOU, lagen om offentlig upphandling, där lägsta anbud vinner. Det skapar en otrygghet på arbetsmarknaden och de offentliga upphandlingarna slutar ofta i en extrem prispress.

Vi har en situation där bara de mest oseriösa städföretagen lägger anbud på städning ute i kommunerna. Därför är det i dag nästan alltid privata bolag som sköter städningen på statliga och kommunala arbetsplatser. Företag med hyfsade arbetsvillkor kan helt enkelt inte konkurrera och kommunerna har släppt det egna ansvaret för städningen av kommunens egna lokaler.

Kvalitén på städningen är ett ämne som ofta är uppe på tapeten ute på arbetsplatserna. I vård, skola och omsorg är det viktigt med en hög och jämn kvalité på städningen.

De billigaste bolagen ger inte sina anställda möjligheter att göra sina jobb på ett bra sätt. Det är också städarna som får ta emot allmänhetens frustration när städningen inte fungerar. Detta till en lön och arbetsvillkor som är under all kritik.

I en uppskattad insändare i lokalpressen med rubriken ”Fritt fram att sälja arbetare på fattigauktion”, stödjer Kommunisterna städarnas kamp i Alingsås och reser kravet på kommunalisering av städning och annan upphandlad verksamhet. Att ta tillbaka städningen i egen regi och återanställa de människor som tidigare utfört dessa arbeten och som har lång erfarenhet, kunskap och kompetens. Det skulle ge städarna en större trygghet och oss kommuninvånare en bättre kvalité på det viktiga arbetet med städning.