Hoppa till huvudinnehåll
Av

LO vill begränsa arbetskraftsinvandring

LO vill begränsa den utomeuropeiska arbetskraftsinvandringen i yrken som städare, byggnadsarbetare och restauranganställda. Dagens regler måste rivas upp och skrivas om. Kravet ställs i LO-rapporten ”Fusk och utnyttjande – om avregleringen av arbetskraftsinvandringen”.


Det var inte en dag för tidigt. Problemen med hur utländska arbetare utnyttjas som livegna i Sverige är välkända. Tusentals bärplockare lockas hit varje år med löfte om att tjäna stora pengar, i stället blir de skuldsatta hos skurkaktiga arbetsköpare och tvingas tigga ihop för hemresan.

Liknande fall finns inom flera LO-yrken. Många lockas till Sverige för jobb som inte finns. Ofta är arbetstiderna betydligt längre än vad som anges i ansökan till Migrationsverket, och lönen lägre. Många tvingas också själv betala in sina sociala utgifter.

Fusk och utnyttjande av de som kommer hit för att arbeta är utbrett och LO misstänker att hälften av alla arbetstillstånd i deras yrkesområde fås mot betalning. Det kan handla om hundratusentals kronor för att få ett jobb i Sverige.

I december år 2008 trädde de nya reglerna för arbetskraftsinvandring i kraft. Bland annat ströks arbetsmarknadsprövningen och därmed kan inte ansökningar om arbetstillstånd bedömmas utifrån om det råder brist på arbetskraft i det aktuella yrket eller inte.

Det var många, bland annat Kommunistiska Partiet, som varnade för att detta leder till dumpade löne- och arbetsvillkor och att utländsk arbetskraft kommer tvingas jobba under slavliknande förhållanden.

Drygt fyra år senare kan LO konstatera att lagändringen gjorde det möjligt för arbetsgivare att öka utbudet av arbetskraft i yrken där det redan 2008 var ont om lediga jobb, och i yrken där det till och med är hög arbetslöshet.

Det vill säga yrken där konkurrensen om jobben är stor, som exempelvis städare, byggjobbare och restauranganställda. Enligt LO-rapporten är två av tre arbetstillstånd utfärdade inom sådana yrken.

Sedan de nya reglerna infördes 2008 har totalt ca 70.000 arbetstillstånd utfärdats.

Förra året kom totalt 18.000 personer till Sverige för att arbeta, varav en tredjedel var bärplockare. En tredjedel utgjordes av kvalificerad arbetskraft i så kallade bristyrken och en tredjedel av arbetskraftsinvandringen gick till LO-yrken.

Även före 2008 fanns det arbetskraftsinvandrare till de två första grupperna. Däremot är arbetskraftsinvandring till LO-yrken nytt. Det är framför allt städare, byggnadsarbetare och restauranganställda som har efterfrågats.

Från 2009 till 2012 har totalt 12.359 personer beviljats arbetstillstånd inom dessa yrken. Under samma period har samtidigt 27.747 personer gått arbetslösa inom dessa yrken i Sverige.

Därför vill LO att staten avgör vilken arbetskraftsinvandring som behövs. De som söker arbetstillstånd ska prövas mot en lista över bristyrken. LO vill också att de som får erbjudande om en tillsvidareanställning i Sverige samtidigt ska få ett permanent uppehållstillstånd.

Dagens regler för arbetskraftsinvandring till Sverige har lett till att fler arbetar illegalt i bland annat städbranschen, byggbranschen och krogbranschen än före 2008.

Utländska långtradarchaufförer kör på löner och arbetsvillkor som är oacceptabla i Sverige. Bärplockare, städare och många andra utländska arbetare utnyttjas av oseriösa och ibland av rent kriminella arbetsköpare. Rapporten pekar på att svensk arbetsmarknad har försämrats, framför allt för utomeuropeisk arbeskraft som lockats till Sverige.

Frågan är dock vilket gensvar rapporten får när majoriteten i riksdagen och Svenskt Näringsliv är nöjda som det är. Migrationsminister Tobias Billström (M) vill inte återinföra en arbetsmarknadsprövning.

– Det skulle innebära att man minskar öppenheten och vi vill också stå upp för att behoven på den svenska arbetsmarknaden ska avgöra vilka som kommer hit, säger han till TT.

För LO handlar det egentligen inte om att ställa direkta krav, trots det tydliga beskedet i rapporten. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att de inte kräver ett fackligt veto för vilka som ska få komma till Sverige och arbeta.

Så frågan är vad som återstår, förutom att ”kräva fackliga rättigheter för dem som får komma hit”. Något som LO-förbunden inte klarar av i dag, trots alla möjligheter som står tillbuds för facket.
Fakta

LO vill begränsa arbetskraftsinvandring

LO-rapporten
  • LO vill återinföra en arbetsmarknadsprövning som sköts av staten.
  • I dag kan arbetskraftsinvandrare inte få permanent uppehållstillstånd förrän efter fyra år. Har man som arbetskraftsinvandrare fått erbjudande om fast anställning i Sverige vill LO att permanent uppehållstillstånd ska ges direkt.
  • I dag är arbetstillståndet knutet till en arbetsgivare. LO menar att det skapar en beroendeställning och vill att arbetare ska vara fria
  • att byta jobb.
  • När Migrationsverket ska pröva ansökningar om arbetstillstånd är det utifrån arbetsgivarens uppgifter som villkor bestäms. LO vill att uppgifterna i stället ska ha formen av ett juridiskt bindande anställningskontrakt.
  • LO vill också ha en obligatorisk seriositetsgranskning av arbetsgivare som vill anställa.