Hoppa till huvudinnehåll
Av

Konfliktvarsel efter Almegas skambud

Kommunal varslar om nyanställningsblockad för privat anställda personliga assistenter efter Vårdföretagarnas skambud om 0,8 procents löneökningar i avtalsrörelsen.


I avtalsrörelser är det så kallade märket heligt för såväl fack som arbetsköpare. Ingen part får teckna ett avtal med löneökningar som är högre än de som industrins parter avtalat om.

För att stärka den svenska industrins konkurrenskraft (läs ”hålla vinsterna uppe”) får löneökningarna inte bli för höga. En självklarhet för arbetsköparna, men även Socialdemokraterna och LO håller hårt på märket. Så hårt att LO i årets avtalsrörelse gjorde ett gemensamt utspel med motståndarna i Svenskt Näringsliv där man pekade med hela handen för att hålla de bråkiga 6F-förbunden i schack.

Att kräva löneökningar långt under märket är dock inga problem för arbetsköparna.

I förhandlingarna om kollektivavtalet för privat anställda personliga assistenter kräver Almega Vårdföretagarna att löneökningarna inte får överstiga 0,8 procent. Att jämföra med märkets 2,2 procent.

Medellönen för en privat anställd personlig assistent är 22800 kronor i månaden. Vårdföretagarnas krav skulle alltså ge 182 kronor mer i månaden.

Då ska man komma ihåg att långt ifrån alla assistenter har en heltidsanställning. Många jobbar deltid eller har någon form av visstidsanställning.

Torsdagen den 1 september, samma dag som kollektivavtalet för landets cirka 40000 privatanställda personliga assistenter gick ut, valde Kommunal att varsla om konflikt efter att ha avbrutit förhandlingarna med Vårdföretagarna.

Om parterna inte kommer överens utlöser Kommunal en nyanställningsblockad den 13 september.

Om konflikten bryter ut får alltså inget assistansbolag i Vårdföretagarna anställa nya personliga assistenter efter den 13 september, varken tillsvidareanställda eller vikarier och andra visstidare.

Att Kommunal väljer att inte varsla om strejk beror på att konflikten inte ska drabba brukarna, de som enligt LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – har rätt till assistans. Om vårdföretagen inte kan leverera assistansen är det kommunen som har ansvaret att uppfylla LSS.

I Almega Vårdföretagarna ingår stora assistansbolag som Humana, Frösunda och Team Olivia.