Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Ingen kommer vilja köpa svenska Reno Norden”

– Ingen kommer vilja köpa Reno i Sverige, säger före detta sopgubben Jan Spanedal som tror att det så småningom måste bli en ny upphandling av sophanteringen i Stockholm.


Som Proletären skrev förra veckan går sopföretaget Reno Norden AB:s norska moderbolag Reno Norden AS och Reno Norden ASA i konkurs. Enligt norska Reno Nordens börsmeddelande den 19 september ska detta inte påverka driften av de svenska, danska och finska dotterbolagen. Eftersom bolagen tillhör ett konkursbo måste de avyttras. Men frågan är vem som vill köpa skandalföretagen.

– Kanske någon konkurrent, men de vill nog hellre ha själva uppdragen och inte vara bundna av deras kontrakt, säger Joakim Bornold, sparekonom hos börsmäklaren Nordnet till Svenska Dagbladet.

Proletären har pratat med den före detta sopgubben Jan Spanedal, som också var klubbordförande för Transportklubben på Reno Norden i Stockholm där arbetarna gick ut i vild strejk i somras mot bolagets försök att sänka lönerna.

– Ingen kommer vilja köpa Reno i Sverige, och bankerna som äger bolaget nu kommer inte att vilja ha företaget i sin ägo. Så jag spår att det blir en ny upphandling så småningom.

Jan Spanedal ser det som en chans att få tillbaka bilaga C – det lokala avtalet om prestationslön som Stockholms sopgubbar fått strida för – och även jobben.

– Men allt tar tid. Det kommer att dröja månader.

I såna fall krävs en direktupphandling, det vill säga ett undantag från EU:s krav på annonsering och öppen konkurrens. En vanlig upphandling kan ta flera år.

När Reno Norden AB vann upphandlingen av nästan hela huvudstadens sophantering var kriterierna som upphandlaren, kommunala Stockholm Vatten och avfall, satt hemliga. Men det har kommit fram att Reno Nordens anbud byggde på att man skulle få igenom lönesänkningarna som ledde till den vilda strejken och sedan till att samtliga sopgubbar sade upp sig.

– Hade du frågat mig före konflikten hade jag sagt att jag är sopgubbe för livet, säger Jan Spanedal. Men jag har nytt jobb nu med trevliga arbetskamrater, liknande arbetsvillkor och liknande lön så jag är just nu inte intresserad av att byta tillbaka.

De som får betala det högsta priset, utöver sopgubbarna, är enligt Jan Spanedal Stockholms invånare.

– Det kommer fortfarande tusentals klagomål på ohämtade sopor varje vecka. Det är synd att Stockholm har förlorat 70 gubbar varav en del har så mycket som 30 års erfarenhet och yrkesstolthet.

– Och i oktober försvinner ytterligare 50 gubbar, om inte medborgarna eller Stockholms stad ryter till och kommer till insikt om att sophämtningskunskapen är på väg åt helvete.
Fakta

”Ingen kommer vilja köpa svenska Reno Norden”