Hoppa till huvudinnehåll
Av

IF Metall-toppen vann hård strid om bemanning

Frågan om fasta anställningar och förbud av de förhatliga bemanningsföretagen blev som väntat en stor stridsfråga på IF Metalls kongress. Till slut segrade förbundsstyrelsens linje att säga nej till krav på förbud av bemanningsföretag.


I måndags avslutades IF Metalls kongress i Stockholm. I fyra dagar samlades 300 ombud från hela landet för att behandla hela 497 motioner och ta beslut om förbundets inriktning de kommande åren.

I den för industri- och metallarbetarna så viktiga frågan om förbud för bemanningsföretag gjorde förbundsordförande Anders Ferbe dagarna före kongressen ett utspel, då han i media förklarade att saken bör lösas genom avtal, inte genom lagstiftning. Ferbe öppnade för att i sådana förhandlingar börja tumma på lagen om anställningsskydd.

Att på detta sätt föregå de medlemsvalda kongressdelegaternas diskussion är minst sagt odemokratiskt.

Så mötte förbundsstyrelsen hård kritik när motionerna med krav på ett förbud av bemanningsföretag behandlades under måndagen. Många av ombuden lyfte de historiska erfarenheterna i talarstolen. En var Thomas Nordmark, ombud från Malmfälten, som bad kongressen att känna på ordet daglönare.

Trots en skarp debatt vann förbundsledningens linje. Förbundsordförandens argumentation i frågan talade sitt tydliga språk om hur metalledningen ser på den fackliga kampen.

– Det gäller att hitta skärningspunkten mellan de anställdas trygghet och en fungerande produktion. Struntar vi i flexibiliteten riskerar vi också svensk industri och dess konkurrenskraft, sa Anders Ferbe.

Följden av beslutet blir att IF Metall väljer att prioritera industrins konkurrenskraft framför de bemanningsanställda på Volvo Umeåverken, som hade lämnat in en av bemanningsmotionerna. Detta påpekade också ett ombud från Umeå.

Trots förbundsledningens seger i bemanningsfrågan röstade kongressen mot ledningen i flera frågor.

Ilskan mot Ferbes utspel om Las följde med in i kongressalen. En motion från Örebro krävde att kollektivavtalet ska stärkas för att motverka att arbetsköparna skapar separata turordningslistor på samma arbetsplats.

Trots att förbundsledningen försökte övertyga om sin linje så föll utslaget till ombudens fördel.

Till förbundsledningens besvikelse röstade kongressen fram en linje mot vinster i välfärden. Ledningen hänvisade till LO som på sin höjd kräver skärpta kvalitetskrav och förändrade upphandlingsregler. Till saken hör att LO:s beslut kom efter ett flitigt uppvaktande från vårdkapitalisterna, enligt tidningen Arbetet.

Kommunistiska Partiet, som har drivit frågan om ett förbud av bemanningsföretagen inom förbundet, fanns på plats utanför kongressen. Med flygblad och banderoll uppmanades ombuden att rösta ja till motionen samt fördöma förbundsledningens öppning för en uppluckring av Las.

Det ska också sägas att flera av motionerna för ett förbud kom på initiativ från partiets medlemmar runt om i landet.

Från LO:s tidning Arbetet kom på måndagen en kommentar om metallkongressen. Tidningens politiske redaktör Martin Klepke förstod frustrationen hos ombud och därmed kravet på en lagstiftning mot bemanningsföretagen. Men Klepke är ändå tveksam med argumentet att regeringsskiften hotar eventuell lagstiftning. Då är förhandlingsvägen gynnsammare på längre sikt, menar han.

Vän av ordning frågar sig hur förhandlingsvägen ska se ut? Då IF Metall har visat sig ovilligt till konflikt i avtalsrörelse efter avtalsrörelse.

Ett ombud från Norrland sammanfattade situationen när han konstaterade att konfliktvapnet rostar i skidan.
Erik Pettersson
Fakta

IF Metall-toppen vann hård strid om bemanning