Hoppa till huvudinnehåll
Av

Gruvfacket: Låt LKAB ta över

Gruvbolaget Northland Resources säger upp alla anställda vid gruvan i Kaunisvaara i Pajala kommun. IF Metall ska nu inleda förhandlingar med företaget i hopp om att få igång produktionen i Northland.


– Ingen har en ekonomisk möjlighet att vara utan jobb i dag och därför är det viktigt att driften i gruvan kommer igång så snabbt som möjligt, säger Tomas Nilsson, ordförande i IF Metall Malmfälten, till Proletären.

Det har stor betydelse för anställda och alla andra att inte det här dras i långbänk, eftersom drabbade i så fall söker sig bort för att få ett jobb. Då går all kunskap och praktik av gruvdriften förlorad.

Enligt facket är det svårt att få lönsamhet med dagens järnmalmspriser. I regel tar det fem år att få ett gruvföretag på fötter och under tiden får man räkna med att driftskostnader äter upp vinsten.

Produktionsstoppet vid gruvan kom inte som en överraskning för Tomas Nilsson, eftersom det under en lång tid stått klart att Northland haft stora ekonomiska svårigheter.

– Jag tror att alla ställt sig frågan hur länge det här ska hålla, säger han. Ändå tror Tomas Nilsson att gruvan kommer att överleva. Järnmalmen är där den är och anläggningar och personal finns för att ta vara på malmen.

Facket tror fortfarande på gruvan, att den kan vara i drift även framöver. Northland är satt under rekonstruktion och därmed skyddad mot konkurs så än finns det tid att rädda jobben.

– Det första steget är att stötta de anställda. Vår förhoppning är att det löser sig med ekonomiska medel. Vi är helt övertygande om att i någon form kommer gruvan att leva vidare, säger Tomas Nilsson.

• Men om läget inte har förändrats om ett halvår, är det då inte bättre att staten går in och ta över gruvdriften via LKAB, eller varför inte redan idag?
– Jag ser inga som helst nackdelar med att LKAB tar över Northland. Det ger inkomster till staten och är en investering för jobben i Sverige, säger Tomas Nilsson.
Fakta

Gruvfacket: Låt LKAB ta över