Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Enighet på Stockholmspendeln mot ISS uppsägningar

Två dagar före julafton fick städarna på Stockholms pendeltåg beskedet att de sägs upp. ISS säger upp samtliga 143 anställda efter den senaste upphandlingen av pendeltågstrafiken.


I samband med att det Hongkongbaserade företaget MTR vann upphandlingen av Stockholms pendeltågstrafik säger städföretaget ISS upp alla 143 anställda på pendeln då MTR har aviserat att man ska anlita ett annat företag, Reneriet, för städningen av vagnar och stationer.

Men enligt Seko rör det sig om en solklar så kallad verksamhetsövergång och då ska all personal följa med till det nya företaget, enligt Lagen om anställningsskydd.

När beskedet om uppsägning nådde städarna den 22 december lade de omedelbart ner arbetet under några timmar.

– Vi gick spontant i strejk för att visa vårt missnöje med situationen, säger Freddy Soto som jobbar på ISS och sitter i styrelsen för Seko Pendelklubben.

Pendelklubben har begärt central förhandling, och så länge som förhandlingarna pågår kan inga uppsägningar verkställas.

ISS har sagt upp arbetarna på grund av arbetsbrist, med 10 december 2016 som sista arbetsdag. MTR ska ta över verksamheten 11 december.

En komplicerande faktor är att SJ, som också varit budgivare, överklagat SL:s beslut i upphandlingen. Sedan den förra upphandlingen 2006 är det SJ AB:s dotterbolag Stockholmståg som har kontraktet på pendeltågstrafiken. Stockholmståg använder i sin tur ISS som underleverantör för städningen på stationer och tåg.

Efter städarnas strejk har ISS
försökt lugna ner stämningen.

– Vad ISS insåg var att man måste gjuta olja på vågorna, säger Rainer Andersson från Pendelklubbens förhandlingsdelegation.

– ISS menar nu att om de får garantier från MTR och Reneriets sida att det är en verksamhetsövergång så kommer inga uppsägningar att verkställas.

Rainer Andersson understryker att det inte varit några uppsägningar i samband med tidigare upphandlingar utan all personal som velat har följt med i verksamhetsövergången. När Stockholmståg tog över från Citypendeln 2006 var det till exempel en enda arbetare som valde att inte gå med, eftersom han skulle gå i pension.

– Vi har varit helt överens med SL om att det här är fråga om en verksamhetsövergång. Men under hela upphandlingsprocessen har vi känt en oro för städarna eftersom MTR sagt att de ska anlita Reneriet istället för ISS och inte svarat på frågan om städarna ingår i verksamhetsövergången, säger Rainer Andersson.

Freddy Soto berättar att han och hans arbetskamrater är oroliga för sina jobb men beredda på strid.

– Vi förbereder oss på att gå så långt som krävs. Vi känner också ett stort stöd från våra kollegor i de andra lokala klubbarna. Förbundsledningen har vi inte så mycket kontakt med, säger han.

Rainer Andersson är trots osäkerheten lugn inför förhandlingarna.

– Det blir vad det blir. Självklart vore det jävligt skönt om ISS drog tillbaka uppsägningarna men vi är inte särskilt nervösa heller. Vi har informerat MTR om att våra tre klubbar [pendelklubben, lokförarklubben och verkstadsklubben] har enats om att ingen går över förrän alla går över.

– En för alla, alla för en. Är det så att man vill ha en fajt så kommer man få en fajt.
Fakta

Enighet på Stockholmspendeln mot ISS uppsägningar

  • ”Vid övergång av ett företag, en verksamhet eller en del av en verksamhet från en arbetsgivare till en annan, övergår också de rättigheter och skyldigheter på grund av de anställningsavtal och de anställningsförhållanden som gäller vid tidpunkten för övergången på den nya arbetsgivaren.”
– Ur § 6B i Lagen om anställningsskydd