Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Efter fackliga segern – omsorgsarbetare om vikten av arbetskläder

Beskedet om betalda arbetskläder inom den kommunala hemtjänsten har tagits emot med glädje. Proletären fick tillfälle att prata med några omsorgsarbetare om arbetskläder.


I förra numret skrev Proletären kampen för betalda arbetskläder inom hemtjänsten. Enligt Socialstyrelsens förordning om hygien inom vård och omsorg (SOFS 2015:10) som trädde i kraft den 1 januari i år måste alla som jobbar i hemtjänsten ha arbetskläder som skall bytas dagligen.

Av förordningen framgår dessvärre inte ifall det är arbetsköparens skyldighet att tillhandahålla dessa kläder. Flera fall där de anställda krävt att få sina arbetskläder betalda har gått till rätten.

Ett synnerligt utdraget fall var exemplet Leksand. Kommunen hade velat avvakta den rättsliga processen men valde att vika sig och följa socialstyrelsens föreskrift.

Detta innebar seger i den fyraåriga kamp som påbörjades av undersköterskan och fackliga skyddsombudet Madeleine Karlsson, hemtjänstarbetare i Djura hemtjänst, Leksand.

Nu får hemtjänstarbetarna i Leksand sina arbetskläder betalda av kommunen.

Mycket tyder också på att detta kommer bli praxis inom samtliga kommunala hemtjänster i Sverige.

– Jag blev jätteglad när jag tog emot beskedet, det kändes stort, säger Madeleine Karlsson till Proletären.

Tidigare hade Madeleine Karlsson och hennes kollegor behövt arbeta i sina privata kläder. Något som de upplever som oerhört problematiskt.

– Det finns många problem med att behöva arbeta i sina egna kläder. Smittorisken till exempel. Jag har inte möjlighet att komma till jobbet i nya kläder precis varje dag och jag vet att många av mina kollegor inte heller kan det. Ens privata kläder kan man ju heller ofta inte tvätta i vilket gradantal som helst och tvättar man i låg temperatur försvinner ju inte alla resistenta bakterier.

Madeleine Karlsson tycker att det bör vara arbetsköparens skyldighet att förse personalen med kläder.

Att hemtjänstarbetarna i Leksand nu även får vara med och bestämma om klädernas utformning ser hon som ett stort plus.

– Vissa kriterier är ju redan bestämda, vad för typ av kläder det blir och så. Men det känns roligt att få vara med och bestämma om utformningen.

”Klart att arbetsköparen ska stå för kläderna”


Beata Qvarnström, hemtjänstarbetare, Partille
– Det viktigaste med att ha riktiga arbetskläder är dels att inte behöva slita sina egna kläder men också av hygienskäl.

– Arbetsköparna borde vilja ha en arbetsplats där hygienen är hög.

– Klart att de ska stå för det! De får ju dessutom sjuk rabatt av återförsäljarna. De betalar väl typ 100 kronor för kläder man som anställd får betala 600 kronor för.

Jouni Peura, hemtjänstarbetare, Stockholm
– Den uniform vi fick på mitt förra hemtjänstjobb var en t-shirt.

– Resten fick vara egna kläder. Det kändes trist att behöva slita på dem och framförallt att behöva ta av sin skitusla lön för att köpa fula kläder som bara ska användas till jobbet.

– Jag ska börja jobba på kommunens hemtjänst nu och hoppas på att få mina arbetskläder betalda.

Anna Fock, personlig assistent, Göteborg
– Jag jobbar som personlig assistent och det påminner ju en del om arbetet inom hemtjänsten.

– Jag hade också gärna sluppit slita ut och skita ner mina privata kläder, som jag inte har råd med att ha speciellt mycket av.

– Som det är nu måste jag också lägga pengar jag egentligen inte har på kläder jag egentligen inte vill ha bara för att kunna arbeta.