Hoppa till huvudinnehåll
Av

Dråpslag för Norsjö – Inwido lägger ner fabrik trots rekordresultat

Närmare 70 personer förlorar jobben när Inwido stänger fönsterfabriken i Bjurträsk utanför Norsjö. Alla anställda har fått beskedet att de varslas på grund av arbetsbrist. Trots rekordresultat flyttas produktionen till Vetlanda.


Av naturliga skäl är det tryckt stämningen efter nedläggningsbeskedet i Bjurträsk med knappt 100 invånare. Många anställda bor i Bjurträsk och är helt beroende av Inwido för sitt uppehälle. Andra pendlar till jobbet från Norsjö och andra små byar i kommunen.

Snickeriet i Bjurträsk startade redan 1908 och sedan mitten av 1950-talet har det tillverkats fönster där. Tidvis har det varit Norsjös största privata arbetsplats. Fabriken har genom åren haft många ägare och på senare år äger Inwido fönsterfabriken.

Största aktieägare i Inwido är investmentbolaget Ratos AB som ägs av finansfamiljen Söderberg, en av Sveriges rikaste kapitalistfamiljer.

Samtidigt som Inwido meddelar att fönsterfabriken i Bjurträsk ska läggas ner rapporterar bolaget det bästa kvartalsresultatet hittills. Men för ägarna är det ändå inte tillräckligt. Därför flyttas nu produktionen till Vetlanda i hopp om att det ska öka lönsamheten än mer.

För de anställda i Bjurträsk är det ett slag under bältet efter att de under lång tid har accepterat konjunkturanpassad arbetstid och annat för att öka lönsamheten, vilket har infriats. Kvalitetskontroller och försäljning har gått bättre i Bjurträsk än på andra produktionsenheter i Sverige.

– Det är tacken. Vi är rejält bedragna, säger en besviken Roger Albertsson som jobbat i 25 år i företaget till lokaltidningen Norra Västerbotten.

Samtidigt som framtidsutsikterna för både anställda och alla invånare i kommunen har grusats av chockbeskedet är det mer uppåt bland Inwidos aktieägare.

Börskursen steg med hela åtta procent efter nedläggningsbeskedet och på nischbanken Avanza skriver signaturen ”kingkong” i ett inlägg att det blir ”nog bra uppgång hela veckan här! skålar vi med en öl på fredag!!”.

De senaste tio åren har de anställda på Inwido fått leva med varsel och hot om nedläggning. De anställda har blivit allt färre. För ett år sen varslades 25 personer på fabriken och nu bommar ägarna igen den för gott.

Däremot har inte aktieägarna blivit lika lottlösa som de anställda, varken tidigare eller i dag. Företagets utdelningspolicy ”är att till sina aktieägare utbetala en årlig utdelning motsvarande cirka 50 procent av nettovinsten”.

Vid årets bolagsstämma i maj beslutade styrelsen att Inwido ska dela ut två kronor per aktie, sammanlagt närmare 115 miljoner kronor, till aktieägarna.

Ulf Jakobsson, som är GS-fackets ordförande på fabriken i Bjurträsk, är besviken och säger att det ”känns som att de enbart har profiten i åtanke. Det är aktiemarknaden som ska gödas”.

Förutom alla de anställda som snart förlorar jobbet på Inwido kan det bli nästan lika många som drabbas utanför fabriksgrindarna.

För Norsjös del motsvarar varslet 1200 jobb i Skellefteå och nästan 2000 i Umeå, eller som om hela Volvo i Göteborg läggs ner. Men bland aktieägarna är det uppåt.
Fakta

Dråpslag för Norsjö – Inwido lägger ner fabrik trots rekordresultat

Inwido
  • Inwido tillverkar fönster och dörrar. De har verksamhet i Danmark, Finland, Norge, Sverige, Irland, Estland, Litauen, Polen, Storbritannien, och Österrike.
  • Antalet anställda uppgår till ungefär 3300 och under 2014 låg omsättningen på cirka 4,6 miljarder kronor. Huvudkontoret finns i Malmö
  • Det tredje kvartalet i år redovisade Inwido sitt bästa resultat någonsin. Vinsten ökade med hela 14 procent till 195 miljoner kronor. Dessutom var orderstocken 14 procent högre än vid samma tid i fjol.
  • Totalt 57.967.528 aktier har prånglats ut på aktiemarknaden. Största aktieägaren i Inwido är investmentbolaget Ratos AB och därefter Fjärde AP-Fonden och Catella Fondförvaltning. De tio största ägarna i Inwido förvaltar drygt 37 procent av aktiekapitalet.
  • Finansfamiljen Söderberg äger drygt 35 procent av aktierna i Ratos och disponerar 73 procent av rösterna i investmentbolaget.
  • Ratos AB har ingen egen produktion och säljer vare sig produkter eller tjänster och är väl mest kända för att köpa upp bolag billigt, lånar mycket pengar billigt, svälter bolagen, avskedar anställda och säljer sedan bolaget dyrt vidare.
[[nid: view_mode=inlinenode]]