Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Det var hemskt när ISS tog över”

Det var mycket bättre när kommunen hade hand om städningen, tycker Carina Nilsson. Jobbet har blivit stressigare och vi ska hinna mer på kortare tid. Sedan företaget ISS tog över städningen i Lerums kommun har många av arbetskamraterna blivit sjukskrivna av stressen.


Klockan 4.45 börjar Carina Nilssons arbetsdag. Hon arbetar som städare på en skola i Lerums kommun och är sedan 2011 anställd av företaget ISS.

Carina har erfarenheter av hur det var innan ISS vann kommunens upphandlingar för städ. Skillnaden är stor, tycker Carina Nilsson. Direkt jag fick på mig den här ISS-tröjan kändes det fel. Det blev också många förändringar till det sämre för oss. Många fick gå ner till deltid och har svårt att få ekonomin att gå ihop.

– När vi var anställda av kommunen var vi en del av personalgruppen på ett helt annat sätt. Jag var till exempel med i trygghetsteamet tillsammans med övrig pedagogisk personal, berättar Carina Nilsson. Vi som arbetar ute bland eleverna ser mycket som lärarna inte ser. Det är viktigt för att hindra mobbning, säger Carina Nilsson.

I dag när ISS ansvarar för städningen av kommunens skolor finns ingenting sådant kvar. Många städare ska hinna med flera arbetsplatser på en dag. Då blir man inte en del av arbetsplatsen, menar Carina Nilsson. De får inte heller betalt för den tid det tar att transportera sig till de olika jobben. Carina har haft tur, hon arbetar på en skola och slipper flänga runt som många andra gör. Hon trivs ganska bra, även om hon skulle kunna tänka sig att byta städjobbet mot något annat efter 13 år i yrket. Hon har börjat få krämpor liksom många andra städare, men än så länge håller hon sig frisk tack vare träning.

– Det var hemskt när ISS tog över, berättar Carina Nilsson. Flera av hennes arbetskamrater som redan hade sviter efter ett långt arbetsliv blev långtidssjukskrivna. De ville verkligen fortsätta att arbeta och försökte, men det gick bara inte för en del. De knäckte sig när de skulle utföra samma jobb på kortare tid. Stressen är inte hälsosam.

– Jag skulle städa tre stora avdelningar på tre timmar. Tidigare hade vi fem timmar på oss att göra samma jobb, säger Carina Nilsson. Det var på en annan skola i kommunen.

Nu arbetar hon på Stenkulan där hon har åtta timmar att städa. Hon hinner oftast med det hon ska, men händer det något utöver det vanliga, spricker schemat direkt och hon får avstå kafferasten.

– Det är som mest stressigt på morgonen, enligt Carina Nilsson. Vi har inte tid att prata en minut utan det går i ett innan eleverna kommer. Sedan blir det lite lugnare.

Hon märker ändå skillnaden i att inte ha tid att sitta ner och prata med varandra eller att göra det där lilla extra som ofta behövs.

– Jag har ändå ett bra samarbete med personalen på skolan, de förstår att det inte är oss städare det är fel på när vi inte hinner med allt. Alla har det inte så, tror Carina Nilsson. En del får ta en massa skit när det egentligen är schemat som inte fungerar.

Städare ses fortfarande som ett lågstatusyrke, vilket inte hon känt av personligen. Hon trivs med sitt arbete och är stolt över att göra ett bra jobb, trots stress.

– Dessutom har vi en massa uppgifter som inte finns med i avtalet, som att sköta tvätten till andra företag i närheten. Det står en stor tvättmaskin i förrådet och den går konstant. Det är alltså inte bara skolans tvätt eller städredskapen som tvättas här.

Carina Nilsson ser bara fördelar med att vara anställd av kommunen och tycker att kommunen borde ta tillbaka ansvaret. Hon har hört talas om städarna som förlorat jobben i Alingsås och tycker att det är för jäkligt.

– Kommunen borde ta tillbaka ansvaret. Det skulle gagna alla. Så tycker alla jag känner som städar. Det var tryggare då, i dag kan vi bli av med jobben när som helst. När kommunen gör sina upphandlingar tar de bara hänsyn till pengar. De skiter i kvalité och erfarenhet, tycker Carina Nilsson.