Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Blåst av fack och företag

Det privata hemtjänstföretaget sa upp honom två år innan pension. Den tvivelaktiga fackföreningen har tröttnat på hans missnöje. Vart ska en utsatt arbetare vända sig?


Salim Slioa kom från Irak till Sverige i slutet på 80-talet. Som många andra nyanlända svenskar har han kämpat med språket på SFI och gått på arbetsförmedlingens datakurser. Men med tiden stabiliserade sig livet i det nya landet.

Under 2000-talet har han arbetat inom hemtjänsten. Först i kommunal regi, sedan i privat. Inom äldreomsorgen i Stockholms stad konkurrerar numera över 200 privata med knappt 28 kommunala utförare om skattebetalarnas pengar.

Vintern 2004 fick Salim Slioa jobb på privata hemtjänstföretaget Alerta Omsorg AB. Företaget är godkänd utförare enligt LOV, Lagen om valfrihetssystem, i ett antal kommuner i Stockholmsområdet.

Salim Slioa kan visa upp fina och uppskattande vitsord från flera klienter. Men under sin anställning på Alerta Omsorg AB framförde han klagomål på att han inte fick den lön han hade rätt till. Ingen löneförhöjning på flera år, helg och ob-ersättning betalades inte ut.

– Ägaren ville snabbt bli miljonär, hävdar Salim Slioa. Han ville att vi skulle locka till oss flera pensionärer. Nya kunder, samtidigt som vi pressades till att jobba hårdare. Så kan man vare sig behandla gamla eller anställda.

I vintras fick Salim Slioa det överraskande beskedet att han var uppsagd. Detta trots att han arbetat i nio år och hade fast anställning hos Alerta Omsorg AB. Detta trots att han hade mindre än två år kvar tills han själv skulle gå i pension.

– Alerta har inte gett någon vettig förklaring till varför de tvingat mig att sluta, säger Salim Slioa förbittrat. De säger att uppdraget som personlig assistent har upphört, men jag har papper på att jag har tillsvidareanställning.

Salim Slioa gick med i syndikalisterna, SAC, 2004 och under alla år har han betalt sin medlemsavgift. Nu ville han att lokalorganisationen Västerort LS skulle agera och föra hans fall vidare till Arbetsdomstolen.

Men den lokale ombudsmannen Ruben Tastas Duque var inte särskilt intresserad av att driva fallet. Salim Slioa plockar fram ett mejl där Ruben Tastas Duque skriver att han ”tröttnat på ditt missnöje” och uppmanar honom att söka hjälp någon annanstans.

I våras uteslöts Ruben Tastas Duque och hela Västerorts LS ur syndikalisterna. Anledningen var att organisationen och dess ombudsman handlat med illegala arbetstillstånd för papperslösa. Desperata arbetare har betalat upp till 40000 kronor för en legal anställning.

– Jag har inte med deras kriminella verksamhet att göra, försäkrar Salim Slioa som sedan länge har arbetstillstånd i Sverige. Inte med deras splittringar heller. Jag vill bara att SAC ska hjälpa mig då jag på felaktiga grunder blivit uppsagd från mitt jobb.

Men trots påstötningar har Salim Slioa inte fått det stöd han anser sig behöva av SAC. Tvärtom ifrågasätter organisationen hans medlemskap. Ändå har han varit medlem och betalt sin avgift i snart tio års tid.

Privatiserad hemtjänst, godtycklig uppsägning, kriminell fackförening. Det är inte lätt att finna rättvisa på svensk arbetsmarknad. Det finns gott om samvetslösa banditer som utnyttjar nyanlända arbetare.