Hoppa till huvudinnehåll
Av

Är lönedumpning Skanskas motiv?

Skanska bluffar när de säger att det inte finns kompetens för grundgjutningarna för konsert-, kongress- och hotellanläggningen Malmö Live. Skanska påstår sig inte kunna få tag i tjugo betongare att utföra detta arbete.


I oktober så fanns det i Skåne 100.893 öppet arbetslösa. Till dessa skall lägga deltidsarbetslösa och människor satt i olika program och utbildningar. Att det bland dessa inte skulle finns tjugo stycken arbetslösa betongare är mycket konstigt.

På Byggnads för man statistik över varsel och arbetslösa, men gör ingen skillnad på betongare och snickare vilket gör att exakta siffror ej går att få tag i.

Men då samtliga stora och medelstora firmor sagt upp personal blir det löjligt att påstå att det saknas betongare. En del av de företag som sagt upp personal är till och med specialiserade på betongarbeten.

Arbetsförmedlingen har siffror på de som är med i de olika a-kassorna. Med vetskap om att organisationsgraden sjunkit skall dessa siffror tas med en nypa salt. En del är inte med alls och andra är bara med i Alfa-kassan. Men enligt AF i oktober var det 731 öppet arbetslösa i Byggnads a-kassa. Utöver det finns det ett par hundra till i program eller deltidsarbetslösa. Minst 1.000 stycken finns att välja mellan!

Utan att ljuga kan Proletären alltså hävda att det är ett medvetet val av Skanska att de hellre vill ha inhyrd arbetskraft eller fristående underentreprenörer än egen personal. Varför? Jo, för att dumpa lönerna.

Det blir ett hån när man från Byggindustriers sida hänger upp stora banderoller och kallar sig för samhällsbyggare. Skanska och alla andra lönedumpare är inga samhällsbyggare utan samhällsförstörare. Alla pengarna försvinner ut ur landet och arbetare tvingas ut i arbetslöshet.

Alla begriper att Skanska kunde lösa detta på tusen olika sätt med egen personal.

Ett alternativ är att Skanska kunde hittat tio betongare i sin organisation och låtit dem ta varsin snickare i handen och jobba sida vid sida. Gett snickaren en vuxenlärlingsbok och börjat fylla i den. Efter ett tag hade de stärkt kompetensen på sin firma och haft personal som har dubbla yrkesbevis.

Alternativ två är att låna in personal från andra firmor. Vilket Skanska gjort förr. Då hade Skanska klarat jobbet och andra firmor hade sluppit säga upp.

Detta har blivit allt vanligare i byggbranschen för att klara toppar och att olika företag har olika mycket att göra vid olika tidpunkter.

Alternativ tre hade kunnat vara att engagera yrkesskolorna för att skaka fram handledare och elever som skulle kunna få en praktik som de så väl behöver.

Förhandlingar sker nu mellan byggnads och det polska företaget Lambda. Proletären kommer att återkomma med resultatet från den löneförhandlingen.

Men likaväl som vi vet att Skanska hade kunnat lösa detta med egen personal så säger tidigare erfarenhet att även om Byggnads lyckas förhandla fram hyggliga löner för de polska arbetarna så kan de summor som till sist hamnar hos dessa arbetare bli betydligt lägre.

Rykten på marken talar om 5.000 kronor i månaden.

Detta är upp till Skanska och Lambda att bevisa motsatsen.

Proletären, Malmö