Hoppa till huvudinnehåll
Av

André organiserade de bemanningsanställda – fick sparken av Proffice

– Jag ska ha jobbet tillbaka, det är en principfråga, säger André som utan förvarning sparkats av Proffice. Orsaken är övertydlig. Som ordförande i Handels fackklubb har André varit drivande bland arbetskamraterna i en ofta tuff facklig kamp på bemanningsföretaget.


För ett par veckor sedan kunde Proletären berätta om André som fått sparken från Ica-lagret i Helsingborg där han var anställd via bemanningsföretaget Proffice.

Det är ett upprörande exempel på hur ett företag försöker göra sig av med en fackligt förtroendevald som säger ifrån.

I december förra året blev André kallad till ett möte som han tyckte verkade misstänkt. Han kände inte igen det som företaget sa att de ville diskutera, och han var dessutom den enda fackliga som var på jobbet den dagen.

– Innan jag hann säga någonting säger de att de kommer underrätta mig om att jag kommer avskedas, berättar André som då var både skyddsombud och ordförande i fackklubben.

Han begärde ut en skriftlig förklaring till varför han avskedats men företaget vägrade ge honom den, utan skickade den istället till den fackliga ombudsmannen för Handels. När André själv fick se pappret blev han förbannad.

– Det var fullt av lögner, säger han upprört och visar upp en kopia av dokumentet. Inte ens min anställningstid har de fått rätt.

En av punkterna som anges som skäl för avskedandet är brott mot arbetsskyldigheten.

– De säger att jag inte svarat i telefon, men jag hade inte fått något samtal. Så jag bad dem återkomma om exakt tidpunkt, men de återkom såklart aldrig om det.

André anklagas också för ”felaktiga och illojala uttalanden om arbetsgivaren på Facebook”, något han inte heller fått se några bevis för.

En punkt heter ”illojalitet gällande felaktiga uppgifter via e-post som skadat relationerna mellan Ica och Proffice”.

– Det handlar om att en chef på Proffice gick ut till de anställda och sa att den som inte jobbar övertid gräver sin egen grav.

Det tyckte jag att företagsledningen, kundföretaget Ica och facket skulle ha reda på, så jag skrev ett email om det. Men Ica menade att detta var Proffices interna affärer.

I motiveringen står också att André sagt till övriga bemanningsanställda att Proffice bryter mot lagen.

– Ja, om man nyligen torskat 232 gånger för brott mot dygns- och veckovilan, och när andra bemanningsanställda kommer och frågar mig om det är ok att de tvingas jobba till klockan elva på kvällen, och sen börja klockan fem nästa dag.

– Ja då bryter man mot lagen, konstaterar André bestämt.

Trots alla anklagelser från Proffice så har kundföretaget Ica inte haft något att anmärka på André.

I protokollen från utvecklingssamtal har de bara gott att säga om honom.

Det är onekligen så att facket Handels och klubbordföranden André varit obekväma för företagsledningen på Proffice.

Bland annat tvingades Proffice att betala ut miljonbelopp i uteblivna löner till de bemanningsanställda lagerarbetarna.

Det handlade om tio kronor per arbetad timme som företaget låtit bli att betala ut, och en del arbetare fick ut närmare 50 000 kronor.

Arbetsmiljön på Icas lager har också varit en stridsfråga för André.

– Vi har en arbetsbelastning som inte ens friska och vältränade 20-åringar klarar av, berättar han. Ovanpå detta höjdes prestationskraven med 20-25 procent, vilket fick André att reagera och skriva en anmälan.

– Men den vägrade de ta emot. André har själv fått problem med ryggen av det tunga och monotona arbetet, och är en av många på arbetsplatsen som behövt rehabiliteras för olika arbetsrelaterade hälsoproblem.

När Arbetsmiljöverket kom till arbetsplatsen för en inspektion ville Proffice först inte låta André närvara. Men efter hot om stämning så fick han till slut sitta med, men bara om han tog tjänstledigt.

– Ett klart brott mot förtroendemannalagen, konstaterar han.

André fortsätter berätta om hur Proffice försökt lura Arbetsmiljöverket om den verkliga arbetsmiljön.

– De sa till Arbetsmiljöverket att vi arbetare lyfte 500 kollin om dagen. Men det är vad vi lyfter innan frukostrasten!

I nuläget är André hemma men på grund av att han blivit avskedad och inte uppsagd har han 52 karensdagar innan han har rätt till ersättning.

Handels har ogiltigförklarat avskedet och kräver Proffice på skadestånd. André själv nöjer sig inte med mindre än att han får jobbet tillbaka, trots att Proffice erbjudit honom en stor summa pengar i
förlikning.

– Det är en principfråga, konstaterar han. Vad ger det för signaler till andra arbetsgivare om man kan peta bort en fackligt förtroendevald på det här viset bara för att man är obekväm för företaget?

Vad han anser om bemanningsföretag i allmänhet behöver han inte fundera länge på.

– 1847 förbjöds slaveriet i Sverige men 1993 legaliserades det igen, säger han och syftar på Carl Bildt-regeringens legalisering av vinstdrivande arbetsförmedlingar och personaluthyrning.
Fakta

André organiserade de bemanningsanställda – fick sparken av Proffice