Hoppa till huvudinnehåll
Av

Allt fler ungdomar i Fas 3

Jobb- och utvecklingsgarantins Fas 3 är regeringens utsorterings- och ändstation för arbetslösa. Det gäller även för unga, trots att Arbetsförmedlingen beslutat om att ingen ska gå utan arbete så länge att de hamnar i Fas 3.


I oktober i år var 367 ungdomar under 25 år inskrivna i Fas 3. Men enligt facktidningen Dagens Arbete var det korrekta antalet mångdubbelt fler den aktuella månaden.

Ytterligare 689 unga ska inkluderas eftersom de gått igenom alla tidigare nivåer i Jobb- och utvecklingsgarantin men inte flyttats över till Fas 3 av Arbetsförmedlingen. Men de döljs av statistiken, enligt Dagens Arbete.

Totalt var alltså 1.056 ungdomar aktuella för Fas 3, eller som det numera kallas för efter all svidande kritik: sysselsättningsfasen. Och fler väntar på att skrivas in. I dag är mer än 12.000 ungdomar i vuxenprogrammet Jobb- och utvecklingsgarantin.

Efter att ha valsats runt i Jobb- och utvecklingsgarantin i tre och ett halvt år är det sedan dags att placera ungdomarna i slutstationen Fas 3. För två månader sedan var det drygt 1000 unga i fas 3. Till årsskiftet är det 1309 som har passerat gränsen till Fas 3.

Därefter står 12.000 unga på tur att hamna i regeringens slutstation, där de berövas sin framtid. Varken Arbetsförmedlingen eller regeringen har en lösning på problemet.

När journalisten på Dagens Arbete ifrågasätter det hela och undrar om Arbetsförmedlingen själv ska anställa unga slår generaldirektör Angeles Bermudez-Svanqvist slår ifrån sig av kritiken.

– Varför inte. Vad tycker du vi ska göra annars? Har du någon bättre idé? Jag frågar dig nu. Det här är intressant. Har du någon bättre idé för att lösa arbetslösheten i Sverige?

Det är vad regeringens arbetsmarknadspolitik har att erbjuda ungdomar i dag. Är inte det ett misslyckande så kan inget gå fel.

Miljardtals kronor slösas bort på resultatlösa åtgärder som jobbcoacher och vuxendagis som nu också blir ungdomsgård och vad som blir över av anslagen skickas tillbaka till statskassan.

Arbetsförmedlingen har ingen utväg, i likhet med regeringen. Det finns inga lösningar samtidigt som Fas 3 blir största ”arbetsgivaren” i Sverige.

Det är det sämsta resultatet av svensk arbetsmarknadspolitik någonsin, endast jämförbart med nödhjälpsarbetet på 1920- och 30-talet. Alliansen har ingen politik för en framtid där arbetslösa kan få hjälp med att få ett arbete.
Fakta

Allt fler ungdomar i Fas 3

Fas 3
    Fas 3, eller sysselsättningsfasen, är sista delen av jobb- och utvecklingsgarantin, det arbetsmarknadspolitiska program som regeringen införde i juli 2007.
  • Arbetsförmedlingen utser en arbetsgivare, en så kallad anordnare.
  • Fas 3-anordnaren får 225 kronor i ersättning per dag för varje Fas 3-deltagare.
  • Deltagare i Fas 3 får ingen lön eftersom ingen anställning föreligger, men för dem som uppfyller villkoren för a-kassa utgår aktivitetsstöd med 65 procent av den dagsförtjänst som låg till grund för den senaste arbetslöshetsersättningen, lägst 320 kronor per dag. Den som inte uppfyller villkoren för att få a-kassa hänvisas till respektive hemkommuns försörjningsstöd, dvs socialbidrag.
  • De som fortfarande är arbetslösa efter 450 dagar i jobb- och utvecklingsgarantin erbjuds Fas 3.
  • Varje sysselsättningsperiod får pågå i högst två år hos samma anordnare. Därefter ska en Fas 3-plats erbjudas hos en ny anordnare.
  • Finns det särskilda skäl, till exempel om det är nära till pension eller vid funktionshinder som gör det extra svårt att hitta ny anordnare finns möjlighet att bli anvisad en plats hos samma anordnare men då som längst i ett år.
  • Sedan maj 2011 har även deltagare i Fas 3 möjlighet till arbetsmarknadsutbildning.
[[nid: view_mode=inlinenode]]