Hoppa till huvudinnehåll
Av

Alingsås vårdpersonal protesterar

När politikerna i Alingsås införde Time care, ett system där personalens arbete ska slimmas, organiserade undersköterskorna i äldreomsorgen ett motstånd. Det är ca 30 undersköterskor i Alingsås kommun som måndag 12 maj sluter upp för att överlämna protestlistor till ansvariga politiker.


Ilskan mot försämringarna är lika stor som glädjen över att så många som 331 personer har skrivit under på kraven.

– Vi kräver att projektet avslutas omgående, därför att vi vägrar godta en ännu mer slimmad bemanning, säger Annelie Fransson som är taleskvinna.

– Vi vill ha kontinuitet för vårdtagarna. Vi vill kunna planera våra liv. Därför vägrar vi ha ett schema som sträcker sig bara 4-6 veckor framåt. Och sist men inte minst kräver vi att äldreomsorgen tillförs mer resurser! Grundbemanningen måste höjas.

– Vi politiker kan inte lägga oss i, detta är en fråga mellan arbetsgivaren och Kommunal, säger socialdemokraten Anders Sandberg. Vi kan inte heller säga vad vi tycker i frågan, det vore som ”ministerstyre”.

Svaret från vice ordförande i Vård- och äldreomsorgsnämnden var inte upplyftande. Sedan påstår Anders Sandberg helt fräckt att de har ”överbemannat” vården och anställt fler än de har budget för, bara för att de ska få gå upp till heltid. Men han får mothugg direkt från Annelie Fransson.

– Vad då överbemannat? Det visar sig att det inte alls tillförts mer resurser. De har bara tagit en liten del av pengarna för vikarier och pytsat på, för att personalen ska kunna fungera som vikarier!

– Glöm att vi orkar heltid under de här förhållandena, säger en annan. Jag har gått upp till heltid, men inser att jag måste gå ner i arbetstid igen. Jag får arbeta för många dagar.

Efteråt undrar en undersköterska: Vadå? Ska politiker inte få yttra sig? Har vi tjänstemannavälde i Alingsås?

Efter mötet med politikerna går gruppen med undersköterskor spontant vidare till Kommunals expedition för att överlämna kopior på namnlistorna. Eftersom ombuden inte är förvarnade får inte journalister närvara. Stämningen är infekterad. Facket och de uppvaktande undersköterskorna har helt olika åsikter om läget.

Facket ser det som en seger att de kunnat förhandla fram rätt till heltid. Personalen anser att de sämre arbetsförhållandena är oacceptabla. Självklart inser de att rätten till heltid är central, men inte till vilket pris som helst.

Det undersköterskorna vill driva är frågan om mer resurser till vården och möjlighet att kunna styra sina liv. Med fler anställda kan man lösa detta med heltider, om viljan finns.

– Kommunen använder rätten till heltid som påtryckning för att vi ska acceptera Optimal bemanning, hävdar Annelie Fransson. Men de bryr sig inte mer om vår rätt till heltid, än att de utan vidare kan dela en heltidstjänst i två 50-procentstjänster, när någon med heltid slutar! De gör som de privata bolagen. Utnyttjar oss till max.

Med detta återgår de upproriska till sina jobb, fast beslutna att fortsätta kampen för bättre arbetsförhållanden och bättre vård, med eller utan fackets stöd. Helt klart kommer dessa kvinnor se till att det finns anledning att vi skriver mer om protesterna.
Proletären, Alingsås
Fakta

Alingsås vårdpersonal protesterar

Optimal bemanning och Time Care
  • Optimal bemanning och Time Care är ”smarta” datasystem för schemaläggning och planering av verksamhet.
  • De ägs av ett multinationellt bolag och säljs till alltfler kommuner som tror att de kan slimma verksamheterna och spara pengar på administration.
  • Det har varit stora problem med systemet Optimal bemanning i flera kommuner. I stort sett bara chefer tycker systemet är bra. Kalix kommun tvingades att säga upp avtalet på grund av personalens protester. Där fick personalen behålla rätten till heltid ändå.
  • Alingsås kommun genomför nu ett pilotprojekt i en mindre del av äldreomsorgen och i social omsorg för att se om Optimal bemanning fungerar. Time Care har de sedan tidigare.