Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ackordsstrider på byggen

Under tisdagen föregående vecka utbröt en vild arbetsmarknadskonflikt i Östergötland. På åtta byggarbets-platser i Norrköping och Linköping inleddes maskningsaktioner.


Anledningen är en tvåårig konflikt mellan byggnadsarbetarna och byggarbetsgivarna angående ackordsersättningen. Av allt att döma var den välorganiserad eftersom den utbröt på ett flertal byggnadsarbetsplatser runtom i länet samma dag.


Byggnadsarbetsplatserna som togs ut i aktion var byggen som drivs av NCC, Skanska och PEAB. Anledningen till aktionerna är en olöst fråga kring ackordsersättningarna.


Under två år har byggnadsarbetarna på de berörda företagen endast gått på grundlön, den så kallade strupstocken som ligger på 30.500 kronor.



Kravet från arbetarsidan ligger på en ackordsersättning på 4.000 kr utöver grundlön.  Det kravet har förkastats av byggarbetsgivarna. Förhandlingarna mellan parterna har pågått under två år men strandade tidigt och positionerna är därefter låsta, därav maskningsaktionerna.


Magnus Cato på Byggnads Öst påpekar i Norrköpings tidningar att olovliga strids-åtgärder inte är tillåtna, men kan förstå den besvikelse som byggnadsarbetarna känner inför situationen.


Från byggarbetsgivarna har man bemött konflikten med hot om uppsägning.


Under onsdagen fick anställda på PEAB skriftliga varningar. Enligt Magnus Cato hotade arbetsgivaren med uppsägning om varningspappret inte undertecknats av den enskilde arbetaren. Från PEAB förnekar man att uppsägningar är aktuella.


Proletären har varit i kontakt med en anställd på PEAB som ger en annan bild av läget. Konflikten har enligt honom kantats av hot från arbetsgivarna om bemanningsföretag och utländsk arbetskraft.


Tisdagens konflikt är alltså inte något som har uppkommit av byggnadsarbetarnas ovilja till förhandling. Snarare är det ett utryck för NCC, Skanska och PEAB enade front för att pressa ner lönerna.


Dock har fronten brutits vid tillfällen. Under ett NCC bygge i Borensberg under den föregående vintern tvingades arbetsgivarna till besinning när ackordslaget på bygget lade ned arbetet.


Byggnadsarbetaren Björn Ingemansson från Kommunistiska Partiet välkomnar aktionen.


– Vi i Kommunistiska Partiet stödjer aktionen. Den är viktig eftersom den försvarar ackord som stärker positionerna gentemot arbetsgivarna.



De omstridda ackorden är ingen enkel fråga, framförallt inte ur ett marxistiskt perspektiv. Dock har Björn Ingemansson en klar uppfattning, där kollektivet står i förgrunden.


– Konflikten handlar i grunden om att Sveriges byggindustrier vill ha bort ackordet och på så sätt försvaga arbetskollektivet och facket.


Han berättar även att Linköping/Norrköping har ett av de högsta ackordsnitten i landet. Därav arbetsgivarnas vägran att förhandla och tillmötesgå arbetarnas krav.



Erik Petterson