Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

1500 sparkas från Ericsson

Drygt 1.500 jobb försvinner när multijätten Ericsson skär ner på verksamheten i Sverige. Varslen slår mot Stockholm, Göteborg och flera andra städer landet.


Elektronik- och telekomjätten Ericsson varslar minst 1.550 anställda runt om i Sverige. Den kraftiga personalminskningen träffar alla yrkespersonalkategorier. Dessutom kommer ett okänt, men stort, antal visstidsanställda och konsulter att bli av med sina jobb.

Ericsson har knappt 18.000 anställda i Sverige. Vilka som exakt kommer att sägas upp är än så länge oklart. Varslen kommer successivt att verkställa fram emot våren. Företagsledningen har dock angett vilka orter som kommer att drabbas. Dessa är spridda över hela landet.

Det mest omfattande varslet berör Stockholmsområdet där 1.000 personer av 10.800 kommer att få gå. I Göteborg är antalet varslade 200, i Linköping 120 och Kumla 106. Även i Borås, Karlskrona, Lund, Malmö och Luleå bantas personalstyrkan.

– Alla konsulter och inhyrda får gå först, rapporterar Henrik Johansson från Ericsson i Göteborg. När man räknar ihop det skulle jag tippa att det är fler än de tvåhundra ordinarie som kommer att sägas upp.

De visstidsanställda är i regel rekryterade genom Proffice eller Manpower. Bara i Kumla påverkas omkring 200 inhyrda arbetare. Det är mer dubbelt så många än som varslats av den ordinarie personalstyrkan. Morgan Gustafsson är ombudsman på IF Metall.

– Det är tråkigt för de inhyrda, säger han till Dagens Arbete. Många av dem, som inte varit anställda så länge av bemanningsföretagen, har inget skydd mer än det som samhället erbjuder. De har varit anställda för kort tid för att kvalificera sig till kollektivavtalets ersättningar.

Nerdragningarna motiveras med att företaget måste sänka sina kostnader för att klara den tuffa konkurrensen på världsmarknaden. Men det är å andra sidan inte gratis att säga upp folk. Bara årets omstruktureringskostnader beräknas uppgå till fyra miljarder kronor.

Vid tidigare nerskärningar har företagets forsknings- och utvecklingsverksamhet skonats. Så blir dock inte fallet denna gång. Ingen vet ännu vilka långsiktiga konsekvenser detta kommer att få för företaget, dess anställda och Sverige som industrination.

– Vår bas för forskning finns fortfarande i Sverige, som kommer vara en viktig del även för vår framtida forskning, hävdar företagets personalchef Tomas Qvist till SvD Näringsliv. Området är dock inte undantaget neddragningarna.

Det multinationella företaget Ericsson har knappt 110.000 anställda världen över. Ericssons telekomutrustning används i 180 länder. Enligt företaget egen hemsida går 40 procent av världens samlade mobiltrafik genom Ericssonproducerade nätverk.