Hoppa till huvudinnehåll
Av

Stress och otrygghet på jobbet

Hot, trakasserier och mobbning har blivit vanligare på både skolor och arbetsplatser. Det är ett allvarligt arbetsmiljöproblem som hänger ihop med den ökade stressen och konkurrensen på arbetsmarknaden.


Ändå är det ett ämne som inte många talar om. Ofta leder det till långvarig sjukskrivning och ett stort lidande för den drabbade. Anledningen är att det fortfarande är ett svårt ämne att tala om.

Arbetsköpare, chefer och kommuner går dessutom oftast fria. De som drabbas blir uppsagda, utköpta eller säger helt enkelt upp sig själva. Elever som utsätts byter skola eller blir en del av ”skolkstatistiken.” Unga blir inte heller alltid tagna på allvar visar den senaste rapporten från antimobbningsorganisationen Friends.

Skolmiljön är långt ifrån så trygg som den borde vara. 60 000 elever mobbas dagligen ute på våra skolor och deras röster riskerar att drunkna i resultathetsen efter Pisakaoset. Det är oroväckande siffror som ökar för varje år. Enligt forskning gjord av NASP, nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, har en övervägande del av unga som tar sitt liv också varit mobbade. Därför är det också alarmerande när hanteringen av trakasserier och mobbning på skolor och arbetsplatser lämnar en hel del övrigt att önska, trots en tydlig nollvision.

Ökningen av trakasserier, våld och hot är ett arbetsmiljöproblem som hänger ihop med den övergripande situationen i samhället. Stressen och den ökande konkurrensen på skolor och arbetsplatser skapar otrygghet på många sätt.

Proletären har tidigare skrivit om den tuffa situationen för unga på arbetsmarknaden. Dåliga villkor och otrygga anställningar hör till vanligheterna, men dessutom är det också många unga som utsätts för kränkningar som exempelvis sexuella trakasserier.

LO:s hjälptelefon för sommarjobbande ungdomar gick varm i somras. Tjänsten är främst till för att ge rådgivning till ungdomar som behöver hjälp med avtal och uteblivna löner, men en stor del handlar om hot, våld och trakasserier. Sammanlagt togs närmare 3000 samtal emot, vilket är en ökning med 65 procent från förra året.

Enligt Malin Norberg, ungdomssekreterare på LO, är det en typ av samtal som ökar allra mest, nämligen samtal rörande sexuella trakasserier.

– Det vanligaste är att det är unga tjejer som uppmanas att klä sig på ett visst sätt eller framhäva sig själva så att man lockar kunder till serveringen eller butiken, uppger Malin Norberg till SVT.

Det är en vidrig form av sexism som främst drabbar unga kvinnor.

I Friends senaste enkätundersökning som omfattar drygt 12000 elever i årskurs 3-9 om kränkningar i skolan är tendensen densamma. För första gången undersöktes just sexuella trakasserier specifikt och resultatet är slående negativt. Så många som var femte tjej i högstadiet har blivit utsatt för sexuella trakasserier. Enligt undersökningen är det dubbelt så många tjejer som killar som utsätts. Samtidigt upplever många unga att personalen inte agerar. Elevhälsan har på många skolor dragits ner till ett minimum, vilket gör att fler elever far illa. Dessutom finns det ett genusmönster i psykisk ohälsa bland ungdomar. Ångest och depression är 2-3 gånger så vanligt hos tjejer som hos killar.

Det finns alltför många rektorer och chefer som inte tar ansvar för den psykosociala arbetsmiljön Arbetsskador är mer än fysiska skador och olyckor.

Regelverket är ofta en djungel att sätta sig in i och det faktum att det fortfarande råder ett slags tabu att tala om de här frågorna gör det väldigt svårt att få det lagliga stöd som finns. Mörkertalet är stort, därför är det viktigt att lyfta fram den psykosociala arbetsmiljön som en viktig fråga och informera om lagliga rättigheter på skolor och övriga arbetsplatser.