Hoppa till huvudinnehåll
Av

Hemfrids ägare får jätteutdelning

Hemfrid, Sveriges största företag inom hushållsnära tjänster, har plockat ut över en halv miljard kronor från skattebetalarna i form av rut-pengar. De senaste tre åren har ägarna tagit ut nästan 70 miljoner kronor av vinsten, varav drygt 31 miljoner gått till grundaren Monica Lindstedt.


Samtidigt tjänar den genomsnittlige anställde inte ens tolvtusen kronor i månaden, före skatt. Det visar en undersökning som Kommunalarbetaren (KA) har gjort.

Sedan högerregeringen införde rut-avdraget den 1 juli 2007 har statens kostnader skjutit i höjden. Förra året gjordes rut-avdrag för 2,5 miljarder kronor. Moderatstyrda Danderyd är den kommun i landet där invånarna tar ut mest i bidrag via rut-avdrag, enligt statistik från Skatteverket och SCB.

Alltså; det parti och väljare som hårdast drivit högerns ”arbetslinje” där ersättningen för arbetslösa och sjuka sänkts med devisen ”jobb i stället för bidrag”. Men det är inte endast höginkomsttagarna som är vinnare.

Även utförarna inom hushållsnära tjänster kan räkna hem grova pengar, som till exempel Hemfrid, Sveriges största företag inom branschen. Enligt Kommunalarbetarens granskning har företaget tagit emot sju procent av alla rut-pengar som har betalats ut de senaste fem åren, vilket motsvarar mer än en halv miljard kronor.

Under de senaste tre åren har 90 procent av vinsten gått till utdelning åt företagets ägare. Totalt har 95 miljoner kronor delats ut till aktieägarna. I fjol betalade Hemfrid ut 27 miljoner kronor av 29,9 miljoner kronor i vinst till ägarna.

Hemfrids grundare Monica Lindstedt, som ensam äger nästan hälften av aktierna, har tagit ut 31,2 miljoner kronor av vinsten under de tre senaste åren. Räknat från starten 1996 blir det 1,8 miljoner kronor per år. Utöver en väl tilltagen lön. Inkomster som är helt baserad på skattemedel.

Samtidigt tvingas de anställda i Hemfrid till ofrivillig deltid och låga löner. Fackliga företrädare berättar för Kommunalarbetaren att företaget har ett stort krav på flexibilitet, något som resulterat i att anställda arbetar i snitt 60 procent av en heltid. Det i sin tur ger en lön på knappt 11 900 kronor i månaden före skatt.

Hemfrid har tvingat anställda att skriva på ett sekretessavtal som gör att de inte får prata med media. Därför har KA fått anonymisera de anställda. Bryter de anställda mot avtalet kan det leda till att anställningen avslutas och det kan också bli frågan om att betala skadestånd.

Men av KA:s anonyma källor framgår att arbetsförhållandena i Hemfrid är urusla. De flesta arbetar deltid, men det är svårt att skaffa sig andra jobb eftersom de inte vet hur de ska jobba innan arbetsveckan börjat. För många kommer besked så sent som samma dag som de ska jobba.

Anställda vittnar också om att de inte hinner med lunchraster och även om andra missförhållanden.

Samtidigt som anställda på Hemfrid vill arbeta mer annonserar företaget efter fler deltidstjänster. De anställda ska vara tillgängliga på heltid tills de får schemat, även om de jobbar deltid. Även jämfört med andra städbolag är Hemfrids löner lägre och arbetsvillkoren sämre.

Överklassen och höginkomsttagarna använder sig av rut-avdraget för att minska skatten och utnyttjar därmed de kvinnor som tjänar minst och har miserabla arbetsvillkor, varmed också arbetsköparen kan sko sig rejält.

Så ser verkligheten ut. Den gamla pigan, tjänstehjonet, är tillbaka 2014. Rut är ingen ”jämställdhetsreform” eller lösning av ”livspusslet”, pigan är en återgång till tidigt 1900-tals klasspolitik.
Fakta

Hemfrids ägare får jätteutdelning

Rut-avdrag
  • En person kan göra avdrag på skatten motsvarande halva kostnaden för hushållsarbete i den egna bostaden, i ett fritidshus eller föräldrarnas bostad och fritidshus.
  • Till hushållsarbete räknas städning, underhåll, tvätt, barnpassning, omsorgstjänster och enklare trädgårdsarbete.
  • Det går även att göra rut-avdrag för läxhjälp med mera.
  • Totalt gjordes det rut-avdrag för 2,5 miljarder förra året.
Hemfrid
  • Hemfrid är Sveriges största företag för hushållsnära tjänster med cirka 1500 anställda, räknat i heltider blir antalet anställda 854.
  • Omsättningen 2013 var 344,4 miljoner, vinsten blev 29,9 miljoner, varav 27 miljoner kronor gick till ägarna.